Visserij neemt controles op eigen sector deels over

URK • Vr 22 juni 2018 | 18:10 • Vrijdag 22 juni 2018 | 18:10

De visserijsector gaat controles op aangevoerde vis en op de naleving van voorschriften en regels voor de visserij voor een belangrijk deel zelf uitvoeren. Dat gebeurt op de visafslagen op Urk en zes andere plekken in Nederland. De sector neemt daarmee diverse taken van de Nederlandse Voedsel- en Waren Autoriteit (NVWA) over. 

Volgens Johan van Nieuwenhuijzen, voorzitter van het Nationaal Overleg Visafslagen, zijn controles na een proefperiode van twee jaar deze maand definitief aan de sector zelf overgedragen. Op elke afslag zijn medewerkers voor deze taak opgeleid. Zij zullen dagelijks controles uitvoeren op de kwaliteit, temperatuur en afmetingen van de vis. Verder wordt onder meer gekeken of er niet te veel wordt gevangen van soorten waarvoor een quotum geldt. "Alle bevindingen worden gedetailleerd digitaal vastgelegd en ook nog weer door een externe partij beoordeeld. Transparantie staat voorop."
De externe partij die meekijkt is overigens Hakvoort Quality Service, gevestigd op Urk.

Sector heeft goede naam


Bang voor het beeld van een slager die zijn eigen vlees keurt, is Van Nieuwenhuijzen volstrekt niet. "Daarvoor is ons belang veel te groot. Als je kijkt hoe slachthuizen deze week in het nieuws kwamen, dat wil je als sector echt niet. Als visserij zijn we ons de laatste jaren steeds meer als een 'foodsector' gaan zien en daarbij hoort dat je alles heel serieus neemt. 
Nederlandse vis heeft binnen Europa een erg goede naam en dat onderscheidende vermogen willen we graag behouden. We leveren goede kwaliteit vis. En we behalen goede prijzen voor de vissers.Daar moet je zuinig op zijn." 

Ook controles op schepen


De sector houdt niet alleen de vinger aan de pols op afslagen, maar gaat ook de schepen van vissers controleren. "Drie keer per jaar worden die volgens een uitgebreid protocol gecontroleerd. De resultaten worden aan de desbetreffende visser teruggekoppeld, zodat deze ook goed inzage heeft in wat de controleurs vaststellen en hierop eventueel kan anticiperen".

NVWA blijft zelf ook controleren


De NVWA noemt het een goede ontwikkeling dat de vissector zijn verantwoordelijkheid neemt. "Het sluit aan bij de bredere trend dat sectoren zelfcontrole uitvoeren”, aldus Richard van Buuren, teamleider bij de NVWA.
De NVWA blijft overigens ook zelf toezicht houden op de naleving van wet en regelgeving en zal dus nog geregeld een bezoek aan een visafslag brengen. 

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel