Onderzoeker: ''Rapport Van Geel is geen review''

FLEVOLAND • Ma 25 juni 2018 | 12:16 • Maandag 25 juni 2018 | 12:16

Het rapport dat de Commissie Van Geel heeft opgesteld over de Oostvaardersplassen kan niet als review worden gezien. Die conclusie trekt onderzoeker Kees Bastmeijer. Bastmeijer is professor aan de Universiteit van Tilburg en is gespecialiseerd in natuurbescherming. De onderzoeker geeft dit advies nadat GroenLinks, PvdA en de Partij voor de Dieren daarom vroegen.

Volgens het advies van Bastmeijer biedt het rapport van Van Geel 'geen wetenschappelijk gefundeerde ecologische onderbouwing.' De wet stelt dat enkel met een review natuurbeleid mag worden veranderd. Echter liet minister Carola Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit vorige week al weten dat het advies van Van Geel wel als review mag worden beschouwd. Daardoor mag de provincie dus het beheer in de Oostvaardersplassen veranderen.

Wat is de Commissie Van Geel?


Onder leiding van oud-staatssecretaris Pieter van Geel werd onderzoek gedaan naar het beheer van de Oostvaardersplassen. Iedere winter gaan er honderden dieren in het gebied dood. Door het schaarse voedsel blijven enkel de sterke, gezonde dieren over. Tegenstanders van het beleid willen dit veranderen door de dieren te voederen. Zij zien de Oostvaardersplassen niet als wilde natuur maar als een park waar een hek omheen staat. 

De commissie stelde voor het aantal grote grazers te halveren tot 1.100, maar ook om het leefgebied van de dieren te verkleinen. Volgens onderzoeker Bastmeijer is het verkleinen van het leefgebied niet mogelijk omdat dan de instandhoudingsdoelen niet worden gehaald. 

Definitief besluit


Op 11 juli neemt Provinciale Staten een besluit over de toekomst van de Oostvaardersplassen. Voor die tijd zullen GroenLinks, PvdA en de Partij voor de Dieren laten weten of ze het rapport van Van Geel zullen accepteren als review. Ondertussen neemt de druk toe en hebben tegenstanders van het huidige beleid een nieuwe commercial gelanceerd die wordt uitgezonden op de TV.


 

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel