Situatie ‘tentenkamp’ Oosterwold voorlopig onveranderd

ALMERE • Do 5 juli 2018 | 23:29 • Donderdag 5 juli 2018 | 23:29

De 16 asielzoekers die verblijven in caravans op een kavel in het Almeerse Oosterwold kunnen daar voorlopig blijven. Dat werd donderdagavond duidelijk op de Politieke Markt. De gemeenteraad sprak daar over de situatie, naar aanleiding van vragen van het CDA en de PVV. 

De vier gezinnen, bestaande uit zeven volwassenen en negen kinderen, wonen op dit moment op een stuk grond van de stichting Inspiratie Inc. Die werkt aan de realisatie van een aantal woningen en een buurthuis. Inspiratie Inc. zegt de caravans te hebben aangeboden aan de asielzoekers, omdat ze anders nergens terecht zouden kunnen. Dat wordt weerlegd door instanties als het COA en het Leger des Heils.

Onduidelijke status


Wethouder Jerzy Soetekouw gaf op de Politieke Markt aan dat de gemeente op dit moment niet helemaal helder heeft wat de juridische status is van de gezinnen. Het zou gaan om ongedocumenteerde asielzoekers, maar mogelijk zijn er voor sommigen toch nog procedures die gevolgd kunnen worden. VluchtelingenWerk Nederland zoekt dit nu uit en verwacht over drie weken duidelijkheid te hebben. 

Soetekouw vertelde de raadsleden ook dat het iedereen vrij staat om mensen bij hun thuis uit te nodigen om daar te logeren. Het helpen van illegaliteit is ook niet strafbaar, zo gaf hij aan.

Pas als de status van de asielzoekers helder is, wordt volgens de wethouder duidelijk wat de gemeente kan en gaat doen.

CDA en PVV ontevreden


Het CDA zegt verbaasd te zijn over het verhaal van de wethouder. "Dat komt omdat er eigenlijk geen antwoorden zijn gegeven. Wij willen graag weten: om welke mensen gaat het precies? Daar kon geen antwoord op gegeven worden. En ook op de vraag: komen deze mensen elders uit het land: geen antwoord," zegt CDA-fractieassistent Lesley van Hilten. Volgens haar wordt aangestuurd op een gedoogconstructie, iets waar ze niet blij mee is. 

Ook de PVV had na afloop weinig goede woorden over voor de wethouder. Fractievoorzitter Toon van Dijk omschreef de antwoorden als 'bar slecht'.  

Vervolg


Het uur dat op de Politieke Markt was uitgetrokken voor het onderwerp bleek niet genoeg te zijn om alle vragen die er bij de verschillende politieke partijen zijn te bespreken. Volgende week donderdag zal het onderwerp dan ook opnieuw op de agenda staan. 

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel