Politiek akkoord met advies Van Geel

FLEVOLAND • Wo 11 juli 2018 | 16:55 • Woensdag 11 juli 2018 | 16:55

Een meerderheid in Provinciale Staten neemt de adviezen over van de commissie Van Geel, om het aantal grote grazers in de Oostvaardersplassen drastisch te verminderen. Dat is de uitkomst van de discussie in het provinciehuis over het beleid in het natuurgebied.

De politiek buigt zich later nog over de manier waarop het aantal dieren wordt teruggebracht. Zo lijkt een meerderheid voor het afschieten van zo'n duizend edelherten. Er is geen alternatief voor deze dieren, zoals de prikpil of verhuizen, menen de politici. Voor 180 konikpaarden is mogelijk een andere oplossing; vangen en verhuizen naar een ander gebied. 

Commissie Van Geel
Aan de basis van het besluit dat Provinciale Staten deze woensdag heeft genomen, ligt het rapport van de commissie Van Geel. Die concludeerde drie maanden geleden dat de huidige populatie edelherten, konikpaarden en heckrunderen gehalveerd moet worden, vogels meer ruimte in het gebied nodig hebben en de recreatieve mogelijkheden uitgebreid moeten worden. 

Bijna 1.200 dieren 'te veel'
Een meerderheid van Provinciale Staten wil dus een andere vorm van beheer in de Oostvaardersplassen, maar er is géén besluit genomen over hoe je dat in de praktijk uitvoert. Er zijn naar schatting 1.000 herten en 180 konikpaarden 'boventallig'. Verantwoordelijk gedeputeerde Harold Hofstra van de ChristenUnie zoekt nog naar de ultieme oplossing voor dit vraagstuk en hoopt daar nog deze zomer mee naar buiten te komen.

Deel artikel

reacties (46)

 • Ik, Naturliefhebber

    Zo 15 juli 2018 Zondag 15 juli 2018

  Alle paarden en Heckrunderen eruit. En de herten zichzelf laten bedruipen. Door natuurlijke selectie hun aantal laten reguleren. Dus de sterkste zullen overleven, en de zwakkere zullen doodgaan. De sterkere zullen hun sterke genen doorgeven en hun voortbestaan wordt hierdoor gegarandeerd. De volgende generatie zal beter zijn. Zo werkt natuurlijke selectie.

  reageer
 • Fred van der Gon Netscher

    Vr 13 juli 2018 Vrijdag 13 juli 2018

  In de Oostvaardersplassen was men al druk bezig met het ruimen van dieren, maar besloten is dat nog eens duizend edelherten afgeschoten zullen worden. En daar blijft het niet bij. Onvermijdelijk of niet, daar kunnen we over discussiëren maar het blijft een massa-slachting. Nu rijd ik regelmatig met de trein langs dit natuurgebied en waar ik vorig jaar nog grote roedels herten zag laveien, telde ik er nu met moeite enkele tientallen. Daar schrok ik wel van, want het gebied is - hoewel het vooral 's winters oogt als een uitgestrekte en wat troosteloze steppe - wel veel groter dan wat steeds wordt beweerd. Straks na het 'ruimen' blijven er wel erg weinig herten over ben ik bang. Wel jammer is - zo heb ik tenminste begrepen - dat men niet serieus is ingegaan op aanbieders die herten willen 'overnemen' en vervoeren naar andere gebieden. Dat zal zeker een project zijn met haken en ogen en je zult er geen duizenden dieren mee kunnen redden. Maar ja, afschieten is natuurlijk makkelijker...

  reageer
 • Veertje

    Vr 13 juli 2018 Vrijdag 13 juli 2018

  @Jan
  Zal ik u eens iets vertellen meneer Jan. Laat ik mij nu dagelijks inzetten voor vluchtelingen en zeer begaan ben met deze mensen, dus gaarne volgende keer iets minder snel conclusies trekken aub.

  reageer
 • Veertje

    Do 12 juli 2018 Donderdag 12 juli 2018

  @Stevie
  Beste Stevie. Naar mijn mening zijn wel degelijk andere oplossingen mogelijk dan afschot. Men kan mij niet wijsmaken, dat edelherten niet met behulp van een kalmeringsmiddel
  vervoerd zouden kunnen worden, terwijl dat wel geregeld met olifanten, tijgers, neushoorns enz. zonder problemen gedaan wordt als ze naar een ander gebied verplaatst moeten worden.
  Maar het moet zo weinig mogelijk geld kosten. Dat investeert de Provincie Flevoland liever in het stimuleren van recreatie in dit gebied.

  reageer
 • Stevie

    Do 12 juli 2018 Donderdag 12 juli 2018

  @Veertje Ja dat zal bij een enkele tijger of neushoorn wel lukken. Maar 1000 edelherten is nog wat anders en waar wil je er mee naartoe dan, want dat is nog zoiets. Niemand zit te wachten op 1000 edelherten aangezien elders ook het wildbestand op orde gehouden dient te worden. Nee het verdient absoluut geen schoonheidsprijs, maar dit is de enigste oplossing.

 • Risseeuw

    Do 12 juli 2018 Donderdag 12 juli 2018

  Edelherten vervoeren zal ongetwijfeld mogelijk zijn met behulp van een kalmeringsmiddel maar voordat men ze kan vervoeren zal je ze eerst in het vervoermiddel moeten krijgen, dus op een of andere manier "vangen". Daar ligt nu juist het probleem.

 • Sjaak

    Do 12 juli 2018 Donderdag 12 juli 2018

  Ja dat zijn er incidenteel een paar die al in gevangen schap leven en gewend zijn aan mensen. Het gaat hier om een paar honderd dieren.

 • +

    Do 12 juli 2018 Donderdag 12 juli 2018

  Meer recreatie in het gebied.
  1.100 dieren afschieten.
  Ik zie een gat in de markt!
  ‘Save a giraffe, shoot a deer.’

  reageer
 • Gebruiker

    Do 12 juli 2018 Donderdag 12 juli 2018

  Deze reactie is verwijderd door de redactie

 • laat alle reacties zien
 • Gebruiker

    Do 12 juli 2018 Donderdag 12 juli 2018

  Deze reactie is verwijderd door de redactie

 • Jaap

    Do 12 juli 2018 Donderdag 12 juli 2018

  Met dank aan alle actievoerders moeten eerste 1000 gezondedieren geschoten worden en daarna jaarlijks honderden. Gewelidig resultaat. Ze hebben zich heerlijk laten gebruiken door de belanghebbende politieke partijen.
  Mooie sociale structuren van unieke kuddes kapot geschoten.

  reageer
 • Jan

    Do 12 juli 2018 Donderdag 12 juli 2018

  @veertje; wat goed dat u het over de hel heeft. Vluchtelingen in het midden oosten leven in de hel maar ja daar zet u zich niet voor in. Veel te ver menselijk leed. Liever een zielig beest dat sterft op natuurlijke wijze onder de aandacht brengen. In heel nederland hebben we daat een term voor: hypocriet!

 • Veertje

    Do 12 juli 2018 Donderdag 12 juli 2018

  @Jaap
  Nu krijgen de actievoerders de schuld? Wat een onzin. Ik denk dat u zich vergist en bij meneer Vera en consorten, de Provincie Flevoland en Staatsbosbeheer moet zijn. Die hebben voor 100% deze erbarmelijke toestanden waarin de dieren al jaren zitten in de hel, die Oostvaardersplassen heet op hun geweten. En als die politieke partijen waar u op doelt en de actievoerders (waar ik enorm veel respect voor heb), die het crepeerbeleid niet langer aan konden zien niet aan de bel getrokken hadden was de verwaarlozing en dierenmishandeling nog jaren doorgegaan.

 • Arjan Keers

    Do 12 juli 2018 Donderdag 12 juli 2018

  Zeer triest dit. Is dit. Is dit nu het enige wat wij mensen kunnen bedenken? Alles wat ons in de weg zit doodschieten? Waarom niet meer ruimte creëren door verbinding naar het achterland. Nee de mens moet weer zijn ruimte opeisen zodat ze kunnen fietsen en wandelen en genieten van de "natuur" Wat dan geen natuur meer is maar een park met hier en daar een leuk vogeltje om naar te kijken. groepjes bomen en een slingerend fietspad er door dat oogt toch veel leuker? Gelukkig is lelystad airport dichtbij dan kunnen we daarna zo het vliegtuig in om in Afrika op safari te gaan want dat is zo geweldig om wilde dieren in de natuur te kunnen zien..

  reageer
 • piet

    Do 12 juli 2018 Donderdag 12 juli 2018

  schandalig afschieten lekkere makkelijkeboplossing pfff arme dieren zij zijn de klos van dit alles 😢

  reageer
 • Sjaak

    Do 12 juli 2018 Donderdag 12 juli 2018

  He he het verstand heeft gewonnen van de valse sentimenten

  reageer
 • Jordi

    Do 12 juli 2018 Donderdag 12 juli 2018

  Door het droge weer dragen zeer veel bomen/struiken geen/weinig vruchten en de vooruitzichten zijn niet "goed" te noemen alle dieren die normaal gesproken hiermee hun "wintervoorraad"aanleggen oa wilde zwijnen hebben de komende winter hierdoor gewoon pech vlg de natuurbeschermers, het romantische beeld dat vele mensen/organisaties het gebrek aan water in oa de bossen op peil houden is een fabel. Demonstranten (oa OVP) zijn verenigt in een STICHTING lekker gemakkelijk schreeuwen.

  reageer
 • +

    Do 12 juli 2018 Donderdag 12 juli 2018

  Bedankt voor het weerbericht, hou jij het in de gaten?👍🏼

 • s

    Do 12 juli 2018 Donderdag 12 juli 2018

  stort dicht die plassen en bouwen er een mooi nieuw wijk op .....klaar met dat gezeik

  reageer
 • De ingenieur

    Do 12 juli 2018 Donderdag 12 juli 2018

  Vanwege de iets lagere bodem zou deze hoek oorspronkelijk later droog gemaakt worden. Helaas is het blijven liggen door budgetproblemen en nu zitten we met de gebakken peren. Het gewoon opspuiten met zand uit het Oostvaardersdiep wat nog verwezenlijkt moest worden is nu bijna onmogelijk. Ook zou natuurlijk de Oostvaardersdijk deel worden van de Markerwaard en zou er een twee dijk binnen aan de droge Flevolandse kant. Vandaar de knikken in de dijk. Je kan zo zien hoe breed het kanaal zou zijn geworden wat dan van het IJmeer naar Lelystad zou lopen.

 • brrrrr

    Do 12 juli 2018 Donderdag 12 juli 2018

  asfalt erover witte strepen klaar

 • Veertje

    Do 12 juli 2018 Donderdag 12 juli 2018

  @s
  Volgens mij weet u niet wat u zegt. Het is in ieder geval wel duidelijk waar uw prioriteit ligt. En dat is in ieder geval niet bij de natuur....

 • nico

    Do 12 juli 2018 Donderdag 12 juli 2018

  eindelijk `n beslissing
  het zijn er veel die helaas worden gedood , maar `n druppel vergeleken met de Veluwe
  van de 6000 wilde zwijnen daar ,worden naar verwachting 5000 wilde zwijnen dit jaar afgeschoten om het beheersbaar te houden.ofwel 85 % ( OVP 25 % )
  en nog eens `n paar duizend edelherten.
  even `n noot , de edelhert op de Veluwe leeft de helft korten dan in de OVP.
  op de Veluwe word `n wild zwijn gemiddeld 4 jaar , wat normaal 9 jaar is .
  dan heb je nog het duingebied tussen Bloemendaal , en Amsterdamse waterleiding gebied
  daar worden duizenden damherten afgeschoten.
  m.a.w , het dierenleed is niet alleen in de OVP., maar in meer gebieden waar `n hek , of wildroosters zijn.

  reageer
 • Risseeuw

    Do 12 juli 2018 Donderdag 12 juli 2018

  Ik "google" niet maar ben bijna dagelijks in het veld te vinden en hou mij al decenia lang bezig met het volgen van de grofwildstanden, terreinbeheer en visie en beleid van provincie Gelderland TBO's, WBE's en Faunabeheerseenheden. Voor het vormen van mijn menig baseer ik mij op feitelijke cijfers en eigen waarneming gevormd door ervaring en studies waardoor ik een gefundeerde mening kan geven.

 • nico

    Do 12 juli 2018 Donderdag 12 juli 2018

  @ risseeuw @ paul
  google eens
  "de dieren op de Veluwe zijn slechter af , dan in de O.V.P

 • mf

    Do 12 juli 2018 Donderdag 12 juli 2018

  @paul. Het is toch niet zo helder dat er overbegrazing is. Wij mensen vinden dat er overbegrazing is, omdat wij een bepaalde toestand verlangen. Als die gewenste toestand er niet is en de oorzaak is een te hoge graasdruk, dan heb je overbegrazing. Maar als je geen bepaalde toestand verlangt, de natuur zijn gang laat gaan en de graasdruk als een gegeven beschouwt, is er geen sprake van overbegrazing. Daar ligt ook het probleem. Willen wij de natuur onze wensen opleggen, of lekker de natuur zijn eigen gang gaan. De natuur regelt het zelf allemaal wel en hoeven we niet te sturen. In tegendeel, daar waar wij ingrijpen, gaat het juist vaak mis.

 • Risseeuw

    Do 12 juli 2018 Donderdag 12 juli 2018

  OVP en Veluwe totaal niet te vergelijken door een totaal ander type beheer. Het voortplantingspercentage van het wild zwijn is nu eenmaal anders dan bij het edelhert en is ook sterk afhankelijk van voedselaanbod. Zie mastvolgend beheer op de Zuid-Oost Veluwe. Gemiddelde leeftijd zwijn op de Veluwe is nu eenmaal inherent aan het feit dat afschot plaatsvind in de jongere leeftijdscategorie en ook natuurlijke sterfte in deze klasse hoog is bij voedselschaarste.
  Ook het aantal geschoten herten overdrijft u erg, afgelopen jachtperiode waren dit er 1307 op een populatie van ruim 3300 dieren. Dit op een oppervlakte van bijna 90.000 hectare. Ter vergelijking OVP bijna 4000 edelherten op een begraasbaar deel van krap 2000 hectare.
  Zie ook geen verband tussen dierenleed "het lijden van een dier door voedselgebrek en/of ziekte" en afschot.

 • De ingenieur

    Do 12 juli 2018 Donderdag 12 juli 2018

  Je kan de beesten gewoon slachten zodat er niets verloren gaat. Het is niet anders dan varkens en koeien en eigenlijk is het gewoon scharrelvlees.

 • paul

    Do 12 juli 2018 Donderdag 12 juli 2018

  Als dit soort feitelijke cijfers (ik ga er even van uit dat ze niet uit de duim komen) door de beheerders wat duidelijker werden gecommuniceerd hadden we misschien deels en andere discussie gehad en meer begrip. Blijft natuurlijk wel dat helder is dat in de Ovp overbegrazing is en daar wel ingegrepen moet worden.

 • Veertje

    Do 12 juli 2018 Donderdag 12 juli 2018

  Als ik het goed begrijp, staat het al min of meer vast, dat 1000 edelherten afgeschoten gaan worden ipv een andere oplossing te zoeken. Wat een schande voor een zich "beschaafd" noemend land.

  reageer
 • Bromsnor

    Do 12 juli 2018 Donderdag 12 juli 2018

  Er is geen andere oplossing. Het wordt anders gewoon gesol met dieren. Wellicht moet u de stukjes helemaal lezen.

 • Zeewoldenaar (nee, niet die...)

    Do 12 juli 2018 Donderdag 12 juli 2018

  Hou a.u.b. op met zeuren. We kunnen er ook en stel wolven neer zetten. Die bereiken hetzelfde, maar dan op de natuurlijke manier, inclusief beelden van uiteengereten karkassen. Maar uiteraard willen de "natuurliefhebbers" in Nederland dat ook niet, want een hert aan zijn einde laten komen door een wolf die 'm de strot doorbijt is uiteraard "niet beschaafd" (maar wel hoe het in de natuur werkt).

 • Stevie

    Do 12 juli 2018 Donderdag 12 juli 2018

  Als je nou gewoon eens begrijpend leest zonder gelijk te reageren dan zie je dat er geen andere mogelijkheden zijn. Afschot is noodzakelijk en wordt ook elders zonder problemen al jaren gedaan.

 • Alexander

    Do 12 juli 2018 Donderdag 12 juli 2018

  Afschieten al dat groot wild. Kunnen we verkopen aan jagers. Zijn we daar ook weer vanaf. Alles beter dan gekken die de hekken doorknippen waardoor ik de kans loop op een edelhert of paard of rund op mijn motorkap. Laten we er gewoon weer een vogelgebied met wat vossen van maken. Beter geen dieren dan een dier dat van de honger dood gaat...

  reageer
 • D.van Dierenvriend

    Wo 11 juli 2018 Woensdag 11 juli 2018

  Eindelijk de enige juiste beslissing!

  reageer
 • jaap

    Wo 11 juli 2018 Woensdag 11 juli 2018

  Drama na het oostvaarderwold worden nu de Oostvaarderplassen kapot gemaakt. Het was weer een vreselijk debat. Luchthaven blij. Door alle maatregel die nu genomen gaan worden zullen er veel minder vogels zoals ganzen , eenden enz in de oostvaardersplassen gaan voorkomen . Daardoor zitten de oostvaardersplassen het vliegveld minder in de weg. Jagers blij krijgen een rol bij het jagen op de Edelhert. En boeren blij eindelijk die linkse natuur jongens een flinke schop onder de kont. Gelukkig hebben we in dit land de objectieve en onafhankelijke rechter uiteindelijk heeft die het laatste woord !

  reageer
 • Rob

    Do 12 juli 2018 Donderdag 12 juli 2018

  Door al deze maatregelen zullen er juist méér vogels komen.......

 • Stevie

    Do 12 juli 2018 Donderdag 12 juli 2018

  Ook omwonenden blij dat er nu eindelijk een knoop wordt doorgehakt en de bijvoertokkies niet meer hoeven te rellen.

 • Risseeuw

    Wo 11 juli 2018 Woensdag 11 juli 2018

  Gelukkig, eindelijk ligt de weg open voor een nieuw beleid en beheer. Nu nog de wens dat de uitvoering niet te lang op zich laat wachten en niet weer gedwarsboomd wordt door rechtszaken en/of onbezonnen acties.
  Hoop oprecht dat iedereen deze beslissing weet te respecteren en nu dit plan de kans geeft van slagen en de OVP weer het prachtige gebied wordt dat het eens was.

  reageer
 • Rob

    Wo 11 juli 2018 Woensdag 11 juli 2018

  De weg van de minste weerstand . Schandalig!!

  reageer
 • Nopper1

    Wo 11 juli 2018 Woensdag 11 juli 2018

  Het is een grote open luchtstal met uitgezette dieren er is niks geen natuurlijks aan het aantal dieren op en bepaald niveau houden daar is geen ontkomen aan

  reageer
 • Krijn Vermeer

    Wo 11 juli 2018 Woensdag 11 juli 2018

  Dit is dus wat Nederland is verworden: een harteloos land........

  reageer
 • Zeewoldenaar (nee, niet die...)

    Do 12 juli 2018 Donderdag 12 juli 2018

  U weet niet waar u het over heeft. Het was harteloos om in een afgesloten gebied grote grazers te introduceren zonder eerst nagedacht te hebben over het in toom houden van de populatie.
  Het in toom houden van de populatie kan op twee manieren. De natuurlijke manier (predators introduceren, zoals bijvoorbeeld wolven) of de kunstmatige manier (afschieten, anti-conceptie, etc.).
  Wolven willen we niet hebben in Nederland (want oh oh oh, er mocht eens een schaap van een boer doodgebeten worden) en "afschieten" is een woord waar alle linkse natuurliefhebbers allergisch voor zijn.
  Dit alles had voorkomen kunnen worden als men destijds onderkend had dat het plaatsen van grote grazers in een relatief klein, en afgesloten gebied, een slecht idee is.
  De enige echte oplossing is: alle grote grazers uit de OVP. De nu genomen beslissing is alleen maar een doekje voor het bloeden. Want de OVP in zijn huidige ligging en als afgesloten gebied is per definitie niet geschikt voor grote grazers. Toen niet, nu niet, en in de toekomst ook niet.

 • Froukje

    Wo 11 juli 2018 Woensdag 11 juli 2018

  Natuur kun je niet beheersen door kogels.
  De eeuwig smoes oplossing..bedacht voor de jagers..om weer een reden te hebben om te mogen sport-moorden.
  Een afgesloten stuk natuur is bedacht door mensen..logisch dat het problemen gaat opleveren voor de wild stand.
  De dieren kunnen nergens heen..en het eten raakt op.
  Daarnaast heeft niemand zich bedacht dat deze beesten zich voortplanten..
  De mensen die deze ideeën hebben uitgevoerd moeten eens achter hun universiteit oren krabben.
  En ipv afschieten, moet er gezorgd worden dat dit een goede afloop heeft..
  En aub laat daar nooit meer grote grazers rond lopen.
  Afschieten moet de allerlaatste keuze zijn.
  En dat is nogmaals geen "wildstand beheer".

  reageer
 • Gerrit

    Do 12 juli 2018 Donderdag 12 juli 2018

  dit is toch wat de demonstranten wilden, ze hebben hun zin.

 • Jan dekker

    Wo 11 juli 2018 Woensdag 11 juli 2018

  Door droogte geen grassprieten
  Opschieten met schieten

  reageer
 • Simon

    Wo 11 juli 2018 Woensdag 11 juli 2018

  Eindelijk een verstandige beslissing, gewoon beheren met jacht.
  En nu weer afwachten wat de bijvoertokkies te piepen hebben, zal wel weer om te gieren zijn :-)

  reageer
 • Maland

    Wo 11 juli 2018 Woensdag 11 juli 2018

  Het afschieten van zoveel dieren toleer ik absoluut niet. Wat een domme politiek. Verschrikkelijk!

  reageer
 • De advocaat

    Wo 11 juli 2018 Woensdag 11 juli 2018

  Vreemd, u gaat hier niet over en bovendien is het aantal niet leidend zou uw standpunt gevolgd moeten worden.

 • Bianca

    Wo 11 juli 2018 Woensdag 11 juli 2018

  Dit stond dus al vast vanaf dag 1.
  Er is al die maanden niets aangedaan.
  Hebben de papieren zeker tot de dag van vandaag in de kast laten liggen.
  Wat een wanbeleid.

  reageer
 • Marcel Vossestein

    Wo 11 juli 2018 Woensdag 11 juli 2018

  Afschot via Veluws model lonkt als neoliberale oplossing. Afschot in begrensde kring aanbesteden. Leidde op de Veluwe tot opbrengst van gemiddeld €800 per geschoten dier, dat gemiddeld nog geen €100 opbrengst. Exploiteren die jachtlust, weg met natuur die geld kost. BENUTTEN/VERZILVEREN. Gun de jachtelite hun speeltjes. Hadden die grazers maar geen grazer moeten worden.

  reageer
 • paul

    Wo 11 juli 2018 Woensdag 11 juli 2018

  Vreemd dat ik totaal niets meer lees over die persoon die wel.een oplossing had voor het weghalen en verplaatsen van die dieren

  reageer
 • Dzik

    Wo 11 juli 2018 Woensdag 11 juli 2018

  Zo hoort het, gewoon beheren
  Dat er nu even een flink aantal geruimd moet worden komt door het domme wanbeleid

  reageer
 • Marianne

    Wo 11 juli 2018 Woensdag 11 juli 2018

  Als ik het goed begrijp willen ze de dieren nu afschieten. Kunnen ze geen anticonceptie geven en zal de populatie weer groeien. Dit zal dus een terugkerend ritueel worden. En de MENS die ze daar geplaatst heeft. Bedacht niet dat ze zich misschien wel eens zouden kunnen voortplanten. Ik zeg maak een groenstrook naar de Veluwe dan naar Duitsland. Zodat ze in ieder geval een kans hebben. Maar ja afschieten is veel goedkoper. Jullie zouden je de ogen uit de kop moeten schamen. Met bijvoorbeeld een Floriade in aanbouw van een paar miljoen.

  reageer
 • Klaas

    Do 12 juli 2018 Donderdag 12 juli 2018

  Als de dieren van de bijvoerterroristen niet meer dood mogen gaan van natuurlijke oorzaken (zoals honger), dan moeten ze dus dood gaan van onnatuurlijke oorzaken (een kogel recht door hart en longen). Natuurlijk kan je geen anticonceptie gaan geven aan wilde dieren, het zijn WILDE dieren geen huisdieren.

  Natuurgebieden verbinden is bijna altijd een goed idee, maar dat gaat de dieren van de OVP niet redden van het geweer. De OVP was UNIEK omdat dieren er natuurlijk mochten sterven in plaats van afgeknalt te worden. Dankzij de bijvoerterroristen gaat er net als in de rest van de natuurgebieden in Nederland en Duitsland per jaar 30%-70% van het wild afgeschoten worden.

 • Ikke

    Wo 11 juli 2018 Woensdag 11 juli 2018

  Goed idee kunnen ze in Duitsland in de pan.

 • De ingenieur

    Wo 11 juli 2018 Woensdag 11 juli 2018

  Uit nul beesten komen geen nakomelingen en ook geen herstel.

 • Ger

    Wo 11 juli 2018 Woensdag 11 juli 2018

  Is het dan minder erg dat ze op de Veluwe afgeschoten worden of in Duitsland? Zolang het maar niet naast je bed is dus...

 • Bert

    Wo 11 juli 2018 Woensdag 11 juli 2018

  Gelukkig eindelijk een goed besluit van de politiek om naar deskundigen te luisteren

  reageer
 • Klaas

    Do 12 juli 2018 Donderdag 12 juli 2018

  Deskundigen? Welke deskundigen? Volgens mij volgen ze hier gewoon het plannetje uit het raport van de comissie Van Geel. Die comissie had nul verstand van de natuur en bestond puur uit wat politici/bestuurders. Totaal ondeskundig dus. Geen enkele ecoloog of natuurbeheerder zat in die comissie, het advies was ecologisch slecht onderbouwt en bestaat vooral uit de natuur afbreken voor economisch gewin. Het is een trieste dag voor elke natuurliefhebber!

 • Gebruiker

    Wo 11 juli 2018 Woensdag 11 juli 2018

  Deze reactie is verwijderd door de redactie

 • Louise

    Wo 11 juli 2018 Woensdag 11 juli 2018

  Jij zou ze liever laten verhongeren aankomende winter ?

 • Veertje

    Wo 11 juli 2018 Woensdag 11 juli 2018

  Alle plannen, die aangedragen zijn allemaal van tafel geveegd dus. Alles wat bekokstoofd is tussen de Commissie Geel, Provincie Flevoland en SBB stond al maanden geleden vast. En die hele zogenaamde inspraak van organisaties en burgers was dus een grote poppenkast om de mensen, die zich in hebben gezet voor al het dierenleed hun mond te snoeren. Gewoon lekker afschieten. Afijn de boswachters hebben inmiddels ervaring genoeg. Wat een zooitje daar in dat Provinciehuis zeg. Ik word hier kotsmisselijk van. Ik weet in ieder geval wel op wie ik ga stemmen in de toekomst.

  reageer
 • Veertje

    Wo 11 juli 2018 Woensdag 11 juli 2018

  @Paul
  In ieder geval niet op een van die gevoelloze rechtse ballen, die alleen maar met economie en zakkenvullen bezig zijn en totaal niets op hebben met het milieu en natuur.

 • Inge

    Wo 11 juli 2018 Woensdag 11 juli 2018

  Jan wat loop jij nou weer dom te lullen. Dit is wat de actievoerders absoluut niet willen. Je begrijpt hun totaal verkeerd

 • paul

    Wo 11 juli 2018 Woensdag 11 juli 2018

  En dat wordt ?

 • Gerrit

    Wo 11 juli 2018 Woensdag 11 juli 2018

  een grote parkeerplaats van maken met hoogbouw en winkelcentra. iedereen blij, geen dierenleed meer, huizen voir starters. ondernemers en economie. en een extra weg naar almere. bovendien levert de grondverkoop ook veel op. volgens alle demonstranten is het tich masr een klein stukje vergeleken met de veluwe.

  reageer
 • Flevo

    Wo 11 juli 2018 Woensdag 11 juli 2018

  Dit is toch sarcasme mag ik hopen? Met of zonder dieren, het gebied moet in elk geval 'groen' blijven.

 • Flevoburger

    Wo 11 juli 2018 Woensdag 11 juli 2018

  Er worden iedere dag in Nederland 150.000 varkens geslacht. Na een niet bepaald prettig, zeer kort leventje, op transport....... Bij het afschieten van wild heeft het dier, bij juiste afschot, het niet eens in de gaten / hoort zelfs het schot niet. En dan vervolgens kappen met die bobo "och kijk ons eens groen zijn" prestige toestanden......

  reageer
 • Ans

    Wo 11 juli 2018 Woensdag 11 juli 2018

  Voor het gemak maar even niet meegenomen dat op de 1000 m2 Veluwe die je noemt er dorpen, steden, kerken, agrarische bedrijven, snelwegen, spoorlijnen zijn, die de ruimte voor de dieren een stuk kleiner maakt dan je nu afschildert!

 • Bakker

    Wo 11 juli 2018 Woensdag 11 juli 2018

  Ik was op de Veluwe en zag dat t erg droog was. De wilde zwijnen hebben t moeilijk, maar kunnen geen kant op door alle hekken en wildroosters. En toch geen demonstranten daar, die lijken alleen maar gefixeerd op het willen afpakken van de Ovp van de Flevolanders die er tot en met 2017 nog van durfden te genieten...

  reageer
 • Oostrom

    Wo 11 juli 2018 Woensdag 11 juli 2018

  De dieren op de veluwe krijgen misschien we dagelijks vers water dank zij de Brandweer de Boeren en de Boswachters die af en aan rijden om poelen te vullen ....dus dat is zeer zeker goed geregeld ...deze OVP wanstaltige dieren tuin moet gewoon stoppen .....

 • Sandra Langeberg

    Wo 11 juli 2018 Woensdag 11 juli 2018

  Er zijn inmiddels verschillende scenario's aangeboden aan Gedeputeerd Staten heer Harold Hofstra maar naar geen enkel idee wordt ook maar geluisterd. Volgens mij staan de plannen voor de OVP dieren al vast en is dit gewoon een wassen neus geweest om tijd te rekken en de demonstranten 'koest' te houden... Mijn hart huilt...

  reageer
 • Jordi

    Wo 11 juli 2018 Woensdag 11 juli 2018

  In het besluit ook meenemen cq laten vastleggen dat er een HEMELWATER garantie geregeld is cq wordt dit gezien het ontbreken van hemelwater de laatste tijd en de ellende (oa op de VELUWE) die het veroorzaakt, hoge sterfte van jong wild/vee en het praktisch niet beschikbaar zijn van wintervoer (eikeltjes enz).

  reageer
 • Flevoburger

    Wo 11 juli 2018 Woensdag 11 juli 2018

  De Veluwe ( oppervlakte van ongeveer 1000km2 ) vergelijken met een afgesloten "uit de kluiten gewassen" kaal gegeten stuk grond van 56 km2 is naïef. En daarbij grijpt de mens wel degelijk in op de Veluwe. Zo worden nu de diverse droogstaande poelen gewoon door SBS bijgevuld. Beetje bla bla bla Jordi....

 • Lely

    Wo 11 juli 2018 Woensdag 11 juli 2018

  Een fijne stadsbarbeque, en alle problemen zijn opgelost.

  reageer
 • brrrrr

    Wo 11 juli 2018 Woensdag 11 juli 2018

  ziet er naar uit dat het komende winter weer kommer en kwel wordt.

  reageer
 • Jan

    Wo 11 juli 2018 Woensdag 11 juli 2018

  All de paarden naar de slachthouse geen bomen meer in het park

  reageer
 • Nico Dijkshoorn

    Wo 11 juli 2018 Woensdag 11 juli 2018

  Een goed verslag, maar naar ik hoop op één punt toch onjuist: ik hoop dat Provinciale Staten vandaag wel een besluit neemt over het "hoe". Het voorstel van het college ondersteunt het advies van Commissie Van Geel, maar wijkt op één punt af: men wil wel proberen ook de herten te vangen en elders onder te brengen. Zo niet dan zal afschot nodig zijn. Dat zit in feite in dit besluit. Afhankelijk van de moties. Daarna aanpassing van de ontheffing voor het vangen en eventueel doden van edelherten.(Daar is nu al een ontheffing voor). Dat kan de komende weken. Dan is misschien nog een gang naar de rechter nodig, omdat voorstanders van het crepeerbeleid naar de rechter dreigen te stappen.

  reageer
 • John

    Wo 11 juli 2018 Woensdag 11 juli 2018

  Kom maar betweters, daar gaan we weer.

  reageer
 • Veertje

    Wo 11 juli 2018 Woensdag 11 juli 2018

  Het zou goed zijn als ze bij die Provincie Flevoland eens wat minder zouden vergaderen en actie ondernemen. Ze hadden in ieder geval al kunnen beginnen met beschutting en schoon water voor die stumpers die daar nu rondlopen. Waar wachten ze nu eigenlijk op. Dat de dieren die de hel daar in de OVP afgelopen winter overleefd hebben alsnog het loodje leggen omdat ze geen behoorlijk voedsel en water tot hun beschikking hebben? En die recreatie kan wel even wachten. Het welzijn van de daar lopende dieren is volgens mij nu wel even belangrijker....

  reageer
 • paul

    Wo 11 juli 2018 Woensdag 11 juli 2018

  Geen water ?

 • asjemenou

    Wo 11 juli 2018 Woensdag 11 juli 2018

  Hekken weg, de boel onderploegen en bouwrijp maken. Kan Lelystad richting Almere groeien zonder dat daarvoor allerlei snelwegen voor omgelegd hoeven te worden.

  reageer
 • Jos '56

    Do 12 juli 2018 Donderdag 12 juli 2018

  Laat a.u.b. een buffer tussen Alminder en Lelystad.

 • Richard

    Wo 11 juli 2018 Woensdag 11 juli 2018

  Nee nee nee, wel een buffer houden tussen Almere en Lelygat!

 • Sander

    Wo 11 juli 2018 Woensdag 11 juli 2018

  Lelystad kan al elke kant op groeien, een gebrek aan bouwlocaties is niet het probleem. Stond ook al in de plannen van de gemeenteraad voor komende jaren, schoener-west, warande, de kust en zo kan ik nog wel even doorgaan.
  Terwijl er maar een klein aantal woningen bij komt (vergeleken met almere, dat zijn stadsgrenzen aan het volplempen is met woningen alsof het zoetermeer wil worden, nee serieus, bekijk zoetermeer eens op google maps en sta versteld van hoe tot de stadsgrenzen volgebouwd die gemeente is)

  Kortom met Lelystad gaat het prima, en die buffer tussen het stadse, meer problematische Almere vind ik helemaal prima. Het is een buffer tussen drukte en drama en wat flevoland bedoeld was, rustig betaalbaar wonen in de meest ruime, groen opgezette wijken die je je kan bedenken in nederland.

 • Niek Beenen

    Wo 11 juli 2018 Woensdag 11 juli 2018

  "Of zijn er alternatieve maatregelen denkbaar?"

  Castratatie/Sterilisaties, in de winter bijvoeren en vervolgens de populatie in stand houden is geen optie?

  Immers, het is slechts een hele grote kinderboerderij. Het is geen vrije natuur.

  reageer
 • Klaas

    Vr 13 juli 2018 Vrijdag 13 juli 2018

  @ Wiebe
  Het feit dat we dieren weet terug gebracht hebben in de OVP daar waar we ze eerder uitgeroeid hebben is om menselijk ingrijpen ongedaan te maken. Dat wij mensen nu bepalen dat er nog maar een zeer beperkt aantal dieren mogen leven is niet het gevolg van menselijk ingrijpen. Die arrogante keuze is juist zelf menselijk ingrijpen omdat wij het allemaal weer beter denken te weten dan de natuur zelf.

  Natuurlijk heeft de mens invloed gehad op de natuur in de Oostvaardersplassen. We hebben er immers in de prehistorie al de wilde voorouders van de paarden en koeien uitgeroeid. Vroeger was de OVP immers ook al land voordat de zuiderzee ontstond. Overal ter aarde heeft de mens invloed gehad. Denk alleen maar de klimaatverandering. Echter het ingrijpen van de mens zou gericht moeten zijn op het zoveel mogelijk teniet doen van de menselijke invloeden en niet op de natuur maar meer en meer te beïnvloeden.

 • Wiebe

    Do 12 juli 2018 Donderdag 12 juli 2018

  @Klaas - geen menselijk ingrijpen..dat snap ik. Maar het uitzetten van die grote grazers was wel menselijk ingrijpen natuurlijk, dus daar moeten we misschien toch de gevolgen wel van accepteren, en dus bijsturen.

 • Klaas

    Do 12 juli 2018 Donderdag 12 juli 2018

  O ja, top plan. We gaan wilde dieren in een natuurgebied opereren en voeren alsof het vee is. Nu zijn gansen natuurlijk ook gewoon pluimvee, dus die gaan we kortwieken en ook castreren/steriliseren en bijvoeren zodat ze niet meer onze tere hartjes pijnigen door te durfen dood gaan. Iedereen heeft vissen als huisdieren in zijn vijver/aquarium dus de vissen in de OVP mogen ook niet meer dood gaan, dus hup castreren/steriliseren die visjes. Zitten we alleen nog mee dat er roofdieren zijn zoals de vos en snoek, dus die moeten we maar even uitroeien in de OVP door ze allemaal kapot te castreren/steriliseren. Puik plan!

  De defenitie van natuur is nou juist GEEN MENSELIJK INGRIJPEN! Laat de natuur de natuur, soms hard, soms mooi. Maar ga niet de weinige natuur die we in ons land naar de klote helpen omdat je tere hartje het niet hebben kan!

 • paul

    Wo 11 juli 2018 Woensdag 11 juli 2018

  Niek jouw 'oplossing' betekent dat nog steeds de begrazingsdruk veel te hoog is met alle gevolgen van dien. Of dacht je dat die beesten dan ineens het gras lieten staan ?

 • Leonie

    Wo 11 juli 2018 Woensdag 11 juli 2018

  Precies!

 • Jos

    Wo 11 juli 2018 Woensdag 11 juli 2018

  Beetje laat Niek. Dacht je dat je nu nog iets kon inbrengen?

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert