Krapte woningmarkt in Flevoland het grootst

FLEVOLAND • Do 12 juli 2018 | 12:28 • Donderdag 12 juli 2018 | 12:28

De krapte op de woningmarkt is in de regio Lelystad het meest toegenomen van heel Nederland. Dat staat in de kwartaalcijfers die makelaarsvereniging NVM donderdag publiceerde. Onder de regio Lelystad vallen alle Flevolandse gemeenten, behalve Almere.

In het tweede kwartaal van dit jaar zijn er 30% minder woningen verkocht dan een jaar eerder, terwijl de vraag wel toeneemt. In totaal wisselden in de regio 393 huizen van eigenaar, terwijl dat in dezelfde periode vorig jaar 563 keer gebeurde. Door het grote verschil tussen vraag en aanbod worden de huizen duurder. De gemiddelde verkoopprijs steeg in het afgelopen jaar zo'n 10 procent.

Nieuw voor Noordoostpolder


Makelaar Martin Wiersma ziet bij zijn werk in Emmeloord dagelijks dat er een tekort is aan woningen in de regio. "Dat er in Almere een groot tekort is aan huizen, wisten we al. Dat merken collega's in Lelystad ook steeds meer en sinds een paar maanden merken we dat ook bij ons in Noordoostpolder. Soms zijn er zes bieders op één woning. Dat is nieuw voor deze regio." De gemiddelde verkooptijd is verminderd met bijna 50 procent, van 82 dagen naar gemiddeld 47 dagen. Wiersma: "Soms komen huizen niet eens op verkoopsite Funda te staan, omdat ze voor die tijd al verkocht zijn."

In Almere is een vergelijkbare ontwikkeling te zien als in de rest van de provincie, maar daar is de stijging wat minder groot. Het aantal woningtransacties in de stad is gedaald met 10 procent, terwijl de prijzen stegen met 13,5 procent. Dit past in de landelijke trend.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel