Onderzoek naar bijna-botsing tussen twee kleine vliegtuigjes

FLEVOLAND • Do 12 juli 2018 | 14:09 • Donderdag 12 juli 2018 | 14:09

Twee kleine vliegtuigjes zijn in februari van dit jaar bijna in botsing gekomen boven Flevoland. De toestellen zouden tot zo’n 10 meter van elkaar zijn gekomen. Dat blijkt uit de kwartaalrapportage van de Onderzoeksraad voor Veiligheid. Die is inmiddels een onderzoek begonnen. 

Een toestel van het type Diamond DA-40 vloog op 23 februari vanaf Texel richting Lelystad Airport. De piloot was de enige inzittende en had op het moment van de bijna-botsing de zon in de rug. Uit tegenovergestelde richting - en op ongeveer dezelfde hoogte - kwam een ander klein toestel op hem afvliegen. Het gaat om een DV-20 Katana. Aan boord waren de piloot en een passagier, die op weg waren naar Vliegveld Hilversum.

Tegen de zon inkijkend


De piloot van de DA-40 werd voor het naderende toestel gealarmeerd door een geluidswaarschuwing van zijn Traffic Avoidance System. Nadat de piloot het tegemoetkomende toestel ook daadwerkelijk in zicht kreeg, maakte hij een uitwijkmanoeuvre. De piloot van de DA-40 schat de minimale onderlinge afstand op ongeveer 10 meter, zo schrijft de Onderzoeksraad. De piloot van de DV-20 heeft aangegeven dat hij tegen de zon inkijkend geen ander toestel heeft waargenomen.

Foto's: 
'PH-MFT' door G. van der Schaaf [CC BY 2.0] via Flickr
'Diamond DA40 at EDRT' door G. van der Schaaf [CC BY 2.0] via Flickr

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel