Onderzoek naar bijna-botsing tussen twee kleine vliegtuigjes

FLEVOLAND • Do 12 juli 2018 | 14:05 • Donderdag 12 juli 2018 | 14:05

Twee kleine vliegtuigjes zijn in februari van dit jaar bijna in botsing gekomen boven Flevoland. De toestellen zouden tot zo’n 10 meter van elkaar zijn gekomen. Dat blijkt uit de kwartaalrapportage van de Onderzoeksraad voor Veiligheid. Die is inmiddels een onderzoek begonnen. 

Een toestel van het type Diamond DA-40 vloog op 23 februari vanaf Texel richting Lelystad Airport. De piloot was de enige inzittende en had op het moment van de bijna-botsing de zon in de rug. Uit tegenovergestelde richting - en op ongeveer dezelfde hoogte - kwam een ander klein toestel op hem afvliegen. Het gaat om een DV-20 Katana. Aan boord waren de piloot en een passagier, die op weg waren naar Vliegveld Hilversum.

Tegen de zon inkijkend
De piloot van de DA-40 werd voor het naderende toestel gealarmeerd door een geluidswaarschuwing van zijn Traffic Avoidance System. Nadat de piloot het tegemoetkomende toestel ook daadwerkelijk in zicht kreeg, maakte hij een uitwijkmanoeuvre. De piloot van de DA-40 schat de minimale onderlinge afstand op ongeveer 10 meter, zo schrijft de Onderzoeksraad. De piloot van de DV-20 heeft aangegeven dat hij tegen de zon inkijkend geen ander toestel heeft waargenomen.

Foto's: 
'PH-MFT' door G. van der Schaaf [CC BY 2.0] via Flickr
'Diamond DA40 at EDRT' door G. van der Schaaf [CC BY 2.0] via Flickr

Deel artikel

reacties (4)

 • J.P

    Do 12 juli 2018 Donderdag 12 juli 2018

  DA-40 vloog op 23 februari vanaf Texel richting Lelystad Airport.
  De piloot was de enige inzittende en had op het moment van de bijna-botsing de zon in de rug.

  denk dat een kaartje en beide vliegroutes handig is op deze plek... waarschijnlijk vloog deze piloot ergens richting noord?
  zon in de rug vanuit noordelijke richting vliegend ........

  reageer
 • Piet

    Do 12 juli 2018 Donderdag 12 juli 2018

  Het bericht komt uit de Kwartaalrapportage Luchtvaart van de Onderzoeksraad. Daar kun je lezen dat hij vanuit Texel de Noordzeekust gevolgd heeft tot voorbij Schiphol en van daaruit naar het oosten en later naar het noordoosten is gevlogen. De ander kwam van Oostwold en was onderweg naar Hilversum. Dan kom je elkaar dus ergens tegen. Het rapport specificeert niet precies waar dat was, alleen "boven de Flevopolder".

 • Arie B

    Do 12 juli 2018 Donderdag 12 juli 2018

  Dergelijke air combat vluchten voeren ze uit boven het water. Dun bevolkte gebieden kies je daarvoor uit. Boven Vlieland zijn ook dergelijk oefen gebieden. ED42 is zon gebied. Kolder dat test-vluchten worden uitgevoerd boven bevolkte gebieden als onlangs in Zuid Afrika. Da’s niet handig. DDA storte ook in zee en dan richt je minimale schade aan i.t.t. op land.

  reageer
 • Piet

    Do 12 juli 2018 Donderdag 12 juli 2018

  Kan gebeuren. Persoonlijk vlieg ik liever niet recht tegen de zon in met zo'n ding. Gewoon een tijdje een koers van 30 graden te veel naar links en daarna een koers van 30 graden te veel naar rechts vliegen, dan kom je er ook.

  Zo'n TCAS (Traffic Collission Avoidance System) hebben de meeste toestellen overigens niet, maar zonder dat moet je met de zon in de rug je tegenligger ook wel op tijd kunnen zien.

  reageer
 • Martijn de Jonge

    Do 12 juli 2018 Donderdag 12 juli 2018

  Opmerkelijk verhaal, nog opmerkelijker is dat er boven het Ketelmeer met enige regelmaat simulatie luchtgevechten worden gehouden door Air Combat Europe, afkomstig van Lelystad. Daarbij naderen 2 toestellen, Blackshades, elkaar frontaal op zeer korte afstand. Los daarvan voeren ze allerlei capriolen uit als verticale duikvluchten tegen elkaar en meer. Passagiers kunnen betaald mee om een luchtgevecht te ervaren. Vreemd boven een Natura-2000-gebied met een grote recreatieve status. Misschien ook eens een onderzoek naar doen?

  reageer
 • -

    Do 12 juli 2018 Donderdag 12 juli 2018

  Ongerelateerd en helemaal niet ‘opmerkelijk’.
  Beetje kansloze poging om gezeur over milieu aan te stippen door een heel slecht geformuleerde brug over luchtvaart.

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert