'Bewoners Oosterwold hoeven geen belasting over grond te betalen'

ALMERE • Do 12 juli 2018 | 19:47 • Donderdag 12 juli 2018 | 19:47

Grondeigenaren van kavels in Oosterwold in Almere hoeven geen 21 procent BTW te betalen over hun aankoop. Dat laat gebiedsregisseur Yvonne de Nood weten in een brief aan bewoners. Die vreesden namelijk voor een naheffing. 

In de nieuwe Almeerse woonwijk heerste veel onduidelijkheid over een eventuele naheffing van 21% btw over de aanschafprijs van gekochte grond. Honderden mensen hebben de afgelopen jaren kavels gekocht zonder btw te betalen. Door een wijziging in de Europese wetgeving moesten zij mogelijk de 21% btw alsnog aftikken.

Een inspecteur van de belastingdienst heeft volgens De Nood gezegd dat er toch geen belasting in de situatie van Oosterwold betaald hoeft te worden. Dat komt omdat er een beroep gedaan kan worden op een goedkeuring uit 1986 uit de Toelichting overgangsbeschikking omzetbelasting. 

Wat was het probleem?


Voor de verkoop van kavels in Oosterwold had Almere een speciale regeling toegepast. Hierdoor hoefde geen btw betaald te worden voor de koop van grond. Sinds 1 januari 2017 was er onduidelijkheid over deze regeling. Aanleiding was een uitspraak van het Europese Hof van Justitie. Hierdoor zou de 21% btw wél afgerekend moeten worden. 

De gebiedsregisseur benadrukt dat het belangrijk is dat er geen werkzaamheden uitgevoerd worden voordat de kavel eigendom is van de koper. Als er toch eerder op wordt gewerkt kan het zo zijn dat er alsnog 21 procent btw wordt geheven. 

Dat laat gebiedsregisseur Yvonne de Nood weten

De wijk Oosterwold


Oosterwold is een gebied van 4.300 hectare en ligt aan de oostkant van Almere in de buurt van de A27. Daar mogen geïnteresseerden grote stukken grond kopen tegen zeer lage prijzen. Ook hoeven zij dus geen btw te betalen.

De gemeente stelt vervolgens wel eisen. Zo zijn de kopers zelf verantwoordelijk voor de inrichting van de openbare ruimte. Zaken zoals bestrating, verlichting en riolering moeten de bewoners ook zelf regelen. Verder mogen de bewoners niet hun hele kavel bebouwen. Een deel van het perceel moet een agrarisch karakter hebben. Er mag bijvoorbeeld groente verbouwd worden. 

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel