Loes Ypma opvolger wethouder Herrema

ALMERE • Do 12 juli 2018 | 21:40 • Donderdag 12 juli 2018 | 21:40

Loes Ypma uit Woerden wordt de nieuwe wethouder namens de PvdA in Almere. Dat bevestigt een woordvoerder van de fractie aan Omroep Flevoland.  

Momenteel is Loes Ypma voorzitter van het college van bestuur van Verus, de vereniging voor Katholiek en Christelijk onderwijs. Voor deze functie was Ypma van 2012 tot 2017 lid van de Tweede Kamer namens de PvdA. In de jaren daarvoor was ze wethouder in de Utrechtse gemeente Woerden. 

Volgens de PvdA-fractie kijkt Ypma er naar uit om in Almere aan de slag te gaan. "Almere is een unieke prachtige groene stad! Ik heb er ontzettend veel zin in om samen te werken met alle inwoners en ondernemers'', reageert de beoogd wethouder. 

''Ik heb er ontzettend veel zin in om samen te werken met alle inwoners en ondernemers''

— Loes Ypma, beoogd wethouder Almere

Volgens Leida Höhle van de PvdA in Almere gaat Loes Ypma binnen een jaar in Almere wonen. Daarnaast zal ze ook een deel van de tijd in Woerden verblijven. Dat heeft volgens Höhle te maken met het gezin van Loes Ypma. De PvdA wil Ypma aanstaande donderdag installeren als wethouder. Dan is de laatste raadsvergadering voor het zomerreces.  

De zaak Herrema


Loes Ypma gaat Tjeerd Herrema opvolgen als wethouder. Herrema legde vorige maand zijn functie neer omdat de coalitiepartijen VVD, D66, GroenLinks en ChristenUnie, en hun wethouders het vertrouwen in hem zouden hebben opgezegd.

De lokale krant Almere Deze Week publiceerde begin vorige maand een bericht waarin ze Herrema beschuldigen van het versturen van onprofessionele berichten. De krant beklaagde zich hierover bij burgemeester Franc Weerwind. Voordat het onderzoek naar het handelen van Herrema was afgerond hield de wethouder de eer aan zichzelf en stapte op. De Ombudsman kwam tot de conclusie dat de beschuldigingen aan Herrema's adres ongegrond waren. 

'Geen geschiedenis bij evenementen'


Tjeerd Herrema reageerde donderdagmiddag in een radio-interview op Ypma als zijn beoogd opvolger. ''Ik begrijp dat ze geen geschiedenis heeft in grote evenementen noch in het wonen. Het zou voor haar wel een hele nieuwe portefeuille zijn.'' 

Eerder bedankte oud-Tweede Kamerlid Lea Bouwmeester nog voor de eer. De Floriade-portefeuille, die door het aftreden van Herrema is vrijgekomen, ligt haar niet. 

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel