Motie: Voor 1 september oplossing voor asielgezinnen

ALMERE • Do 12 juli 2018 | 22:49 • Donderdag 12 juli 2018 | 22:49

Voor 1 september moet het college van burgemeester en wethouders in Almere met een oplossing komen voor de asielgezinnen die in caravans verblijven op een kavel in het Almeerse Oosterwold. Dat vinden oppositiepartijen CDA en de PVV en collegepartij VVD. De drie partijen dienen hierover gezamenlijk een motie in.

De asielgezinnen verblijven op een stuk grond van de maatschappelijke organisatie Inspiratie Inc. Die bouwt een aantal woningen en een buurthuis in Oosterwold.

Inspiratie Inc. zegt de caravans te hebben aangeboden aan de asielzoekers omdat die anders nergens terecht zouden kunnen. Dat wordt weerlegd door het COA en het Leger des Heils.

Om hoeveel asielzoekers gaat het?
Tijdens de discussie donderdagavond op de Politieke Markt bleek opnieuw dat zowel het college als de gemeenteraad niet precies weten wie de asielzoekers zijn, waar ze vandaan komen en om hoeveel gezinnen het gaat. Wethouder Jerzy Soetekouw gaf opnieuw aan dat de gemeente ook niet helemaal helder heeft wat de juridische status is van de gezinnen. Volgens hem wordt dit door VluchtelingenWerk Nederland onderzocht en zou er over twee weken meer duidelijk moeten zijn.  

"Dit is echt onbegrijpelijk"

— Michael ter Riet,VVD Almere

Collegepartij VVD vindt het onbegrijpelijk dat het college nog steeds niet weet om hoeveel gezinnen het gaat. VVD-raadslid Michael ter Riet: "Dit is echt onbegrijpelijk. Het gaat hier om onder andere Inspiratie Inc. dat subsidie krijgt van de gemeente. De wethouder is daar een aantal keren geweest. Dus je kunt het aan de mensen vragen. Je kunt het Inspiratie Inc. vragen en je kunt het ook aan de overheid vragen. De asielzoekers hebben een status. Die kun je achterhalen. Afhankelijk van deze status kunnen deze mensen of in Nederland blijven, of zij kunnen bij het COA terecht in afwachting van hun procedure of ze zijn uitgeprocedeerd en dan kunnen zij door Dienst Terugkeer en Vertrek terug worden geholpen naar het land van herkomst." 
 
Kan de wethouder een voor 1 september een oplossing bieden?
Wethouder Soetekouw kon donderdagavond niet garanderen dat er voor 1 september een oplossing komt. Volgens hem is Almere afhankelijk van andere instanties: "Wij zijn met allerlei instanties bezig zoals Dienst Terugkeer en Vertrek, VluchtelingenWerk Nederland, Het Leger Des Heils en Inspiratie Inc om een oplossing te verzorgen", aldus Soetekouw. 


 

Deel artikel

reacties (13)

 • Ps

    Vr 13 juli 2018 Vrijdag 13 juli 2018

  Ik heb een hardwerkende baan wijsneus

  reageer
 • Mark

    Vr 13 juli 2018 Vrijdag 13 juli 2018

  De oplossing is grenzen dicht en uitzetten. Zodirect gooit Duitsland de grens dicht en kunnen we al die gasten niet meer kwijt.

  reageer
 • Lezer

    Vr 13 juli 2018 Vrijdag 13 juli 2018

  Geen probleem... In vrijstaat Oosterwold waar neo-hippies beslag hebben gelegd op subsidies en grote stukken grond is er genoeg plaats voor iedereen...

  reageer
 • Karel

    Vr 13 juli 2018 Vrijdag 13 juli 2018

  Het zou mooi zijn als de gemeente ook zo snel woonruimte kan vinden voor de gewone inwoners van Almere die al ik weet niet hoe lang op de wachtlijst staan. Nijpende situaties vaak, maar die mensen krijgen geen media-aandacht. Als ik het goed heb begrepen hebben COA en Leger des Heils al hulp aangeboden voor deze illegaal verblijvende asielzoekers, maar hebben die hun neus daarvoor opgehaald. De gemeente laat het hier in alle opzichten afweten. Wat een slappe vertoning!

  reageer
 • Sem

    Za 14 juli 2018 Zaterdag 14 juli 2018

  Ik denk hetzelfde als jouw, voor ons nederlanders is er geen woning....in moeilijke tijden krijg je niks.....triest....en bij betaling achterstand zorg....Cak melding wanbetaler met veertig euro boete per maand.....elk mens moet op een lijn geholpen ook vluchtelingen, ook wij het n thuis haven.

 • Stevie

    Vr 13 juli 2018 Vrijdag 13 juli 2018

  Als ik geen ID toon krijg ik een boete. Hoer weet men niet wie deze mensen zijn en wat de status is. Uitgeprocedeerd ? dan ook uitzetten. Dit land begint een lachertje te worden.

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • R.C.

    Vr 13 juli 2018 Vrijdag 13 juli 2018

  Wat een onzin. Als Inspiratie Inc deze caravans ter beschikking stelt dan hoeft de gemeente toch geen kosten te maken en moeite te doen om dit 'probleem' op te lossen? Laat Inspiratie Inc hun zelf gecreëerde situatie, zelf oplossen.

  reageer
 • Boels

    Vr 13 juli 2018 Vrijdag 13 juli 2018

  Op eigen houtje IND-tje spelen mag dat wel.

  Het wordt tijd dat hulp aan illegalen strafbaar wordt gesteld; de enige toegestane hulp is afleveren bij het IND.

  En ik maar denken dat de burgermeester beloofd heeft de wet te handhaven.
  Inmiddels zijn de burgers beroofd van handhaving.

 • Stevie

    Vr 13 juli 2018 Vrijdag 13 juli 2018

  En dan krijgt Inspiratie Inc. ook nog subsidie..

 • Paul

    Vr 13 juli 2018 Vrijdag 13 juli 2018

  Dat vond ik ook . Maar ook wel heel erg raar dat zelfs geen aantal genoemd kan worden. Geen sterke zet.

 • Arie B

    Vr 13 juli 2018 Vrijdag 13 juli 2018

  Het is een schandelijke vertoning als een vraag wordt gesteld aan een Wethouder om hoeveel tijdelijke bewoners het gaat en hierop geen antwoord kan worden gegeven. Wethouder en Gemeente hebben het niet onder controle, geven Subsidiegelden weg en controleren daarna niet of de deze goed gebruikt wordt als feitelijk is bedoeld. Vraag anders de camera beelden op van de buren en dan zie om hoeveel mensen het gaat? Kan toch niet zo moeilijk zijn? Stichting Inspiration Inc helpt deze mensen en volledig verantwoordelijk voor hun welzijn, gezondheid en veiligheid, naast dat als er een incident plaats vindt ook aansprakelijk zal worden gesteld.

  reageer
 • -

    Vr 13 juli 2018 Vrijdag 13 juli 2018

  Beetje onsamenhangend, anti gemeente verhaal zonder onderbouwing. Regel jij het anders effe als je alles weet.

 • Boels

    Vr 13 juli 2018 Vrijdag 13 juli 2018

  "..om een oplossing te verzorgen", aldus Soetekouw.

  Handhaven meneer de politiekeling!

  Oppakken en overdragen aan de IND.
  En dan weer aan je werk!

  reageer
 • Ps

    Vr 13 juli 2018 Vrijdag 13 juli 2018

  Ze hebben inieder geval een caravan.
  Men kan kan niet eens een huis betalen..
  Zelfs een caravan is duur ze krijgen straks allemaal een mooi huis cadeau en man met de pet heeft niks.

  reageer
 • asjemenou

    Vr 13 juli 2018 Vrijdag 13 juli 2018

  @Ed, nou we begrijpen het wel hoor. overigens zijn deze mensen niet zielig ze zijn uitgeprocedeerd en moeten het land uit! Wat de woningen betreft; eigen volk eerst.... of zo u wenst: de langst ingeschrevene eerst!

 • Ed

    Vr 13 juli 2018 Vrijdag 13 juli 2018

  @ de anonieme reguurder:
  met een ninimaal/modaal betaalde baan kom je ook gewoon op op de wachtlijst voor een sociale huurwoning. En dat kan vele jaren duren. Het is niet zo moeilijk te begrijpen dat het als oneerlijk wordt ervaren dat mensen van elders (hoe zielig ze ook zijn) dan voorrang krijgen waardoor het wachten nóg langer duurt. Misschien snap je deze redenering? Of was je alleen maar een beetje aan het zieken?

 • Kor

    Vr 13 juli 2018 Vrijdag 13 juli 2018

  Even door bouwen dan bij de kavel van Insp. Inc. Met een beetje mazzel zijn de opvanghuizen 2 sept klaar 🙁

 • Tja..

    Vr 13 juli 2018 Vrijdag 13 juli 2018

  Man met de pet, wat een geluk..!
  Per 1 september komen er caravans beschikbaar..

 • -

    Vr 13 juli 2018 Vrijdag 13 juli 2018

  Zoek een baan, dan kan ook jij een huis betalen.

 • Rinus Rooyakkers

    Vr 13 juli 2018 Vrijdag 13 juli 2018

  De wethouder weet niet hoeveel het er zijn, waar ze vandaan komen, wie het zijn en wat voor status ze hebben of waar ze naar toe moeten en weet ook niet wanneer hij dat wel weet. 🤔

  reageer
 • Rob

    Vr 13 juli 2018 Vrijdag 13 juli 2018

  Wat een gezeur, uitgeprocedeerd alles op alles zetten om deze lui uit te zetten maar wel opsluiten. Loopt hun asielprocedure nog dan onderbrengen bij het COA. Verder wettelijk bepalen dat asielzoekers niet keer op keer een procedure kunnen aanspannen om maar tijd te rekken.

  reageer
 • Peter

    Vr 13 juli 2018 Vrijdag 13 juli 2018

  Begrijp ik het nou goed dat Vluchtelingenwerk Nederland de juridische status moet gaan uitzoeken terwijl wij daar een instantie met bevoegdheden hebben om dit te gaan uitzoeken!
  Dit gaat weer een jarenlange procedure worden en ondertussen wordt dat Oosterwold een vrijplaats net zoals voorheen Ruigoord in Amsterdam!
  Niemand durft een beslissing te nemen met als resultaat een generaal pardon en worden deze mensen in de eerste de beste woning gestopt, zij hangen een deken voor het raam en een bed en kooktoestel wordt voor gezorgd en de rest van hun leven in een uitkering!
  Ook die organisatie Inspiratie Inc. vertrouw ik niet, wat blijft daar aan de strijkstok hangen?

  reageer
 • Jos

    Vr 13 juli 2018 Vrijdag 13 juli 2018

  Zooo 1 september al?

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert