Motie: Voor 1 september oplossing voor asielgezinnen

ALMERE • Vr 13 juli 2018 | 0:05 • Vrijdag 13 juli 2018 | 0:05

Voor 1 september moet het college van burgemeester en wethouders in Almere met een oplossing komen voor de asielgezinnen die in caravans verblijven op een kavel in het Almeerse Oosterwold. Dat vinden oppositiepartijen CDA en de PVV en collegepartij VVD. De drie partijen dienen hierover gezamenlijk een motie in.

De asielgezinnen verblijven op een stuk grond van de maatschappelijke organisatie Inspiratie Inc. Die bouwt een aantal woningen en een buurthuis in Oosterwold.

Inspiratie Inc. zegt de caravans te hebben aangeboden aan de asielzoekers omdat die anders nergens terecht zouden kunnen. Dat wordt weerlegd door het COA en het Leger des Heils.

Om hoeveel asielzoekers gaat het?


Tijdens de discussie donderdagavond op de Politieke Markt bleek opnieuw dat zowel het college als de gemeenteraad niet precies weten wie de asielzoekers zijn, waar ze vandaan komen en om hoeveel gezinnen het gaat. Wethouder Jerzy Soetekouw gaf opnieuw aan dat de gemeente ook niet helemaal helder heeft wat de juridische status is van de gezinnen. Volgens hem wordt dit door VluchtelingenWerk Nederland onderzocht en zou er over twee weken meer duidelijk moeten zijn.  

"Dit is echt onbegrijpelijk"

— Michael ter Riet,VVD Almere

Collegepartij VVD vindt het onbegrijpelijk dat het college nog steeds niet weet om hoeveel gezinnen het gaat. VVD-raadslid Michael ter Riet: "Dit is echt onbegrijpelijk. Het gaat hier om onder andere Inspiratie Inc. dat subsidie krijgt van de gemeente. De wethouder is daar een aantal keren geweest. Dus je kunt het aan de mensen vragen. Je kunt het Inspiratie Inc. vragen en je kunt het ook aan de overheid vragen. De asielzoekers hebben een status. Die kun je achterhalen. Afhankelijk van deze status kunnen deze mensen of in Nederland blijven, of zij kunnen bij het COA terecht in afwachting van hun procedure of ze zijn uitgeprocedeerd en dan kunnen zij door Dienst Terugkeer en Vertrek terug worden geholpen naar het land van herkomst." 
 

Kan de wethouder een voor 1 september een oplossing bieden?


Wethouder Soetekouw kon donderdagavond niet garanderen dat er voor 1 september een oplossing komt. Volgens hem is Almere afhankelijk van andere instanties: "Wij zijn met allerlei instanties bezig zoals Dienst Terugkeer en Vertrek, VluchtelingenWerk Nederland, Het Leger Des Heils en Inspiratie Inc om een oplossing te verzorgen", aldus Soetekouw. 


 

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel