Batavialand hoopt op loterijgeld voor aan wal brengen Batavia

LELYSTAD • Ma 16 juli 2018 | 12:13 • Maandag 16 juli 2018 | 12:13

Directeur Hans Maris van Batavialand hoopt dat onder meer de BankGiro Loterij wil investeren in het aan de kant hijsen van de Batavia. Daar hangt een prijskaartje van 900.000 euro aan. Als het schip op de kant staat, wordt het gerestaureerd. De Batavia blijft daarna op land staan zodat de boot niet wegrot in het zoete water.  

Volgens Maris kan Batavialand een deel van het geld zelf betalen. Voor de rest van het bedrag heeft de organisatie, waar de Bataviawerf tegenwoordig deel van uitmaakt, een 'grote aanvraag' bij de loterij gedaan. "Zij hechten er belang aan dat een prachtig cultureel erfgoed als de Batavia behouden blijft. Dus we hopen dat ze hieraan bij willen dragen", zegt Maris.

Naast de loterij gaat Batavialand ook nog op zoek naar andere manieren om aan het benodigde geld te komen. Bijvoorbeeld via fondsen en bij baggerbedrijven die meehelpen bij het verplaatsten van het schip. 

Omdraaien 


Maandag werd het schip omgedraaid. Dat gebeurt eens in de twee jaar zodat zon, wind en regen niet constant één kant van het schip aantasten. Daarnaast kan de komende twee jaar makkelijker onderhoud worden gepleegd aan de andere kant van het schip.

 

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel