Liquidatiezaak: "Ik sta op een dodenlijst, dus ik zwijg"

ALMERE • Ma 16 juli 2018 | 17:58 • Maandag 16 juli 2018 | 17:58

Een man die betrokken zou zijn geweest bij de voorbereiding van een liquidatie in Almere, heeft de rechtbank in Amsterdam gezegd dat hij geen vragen beantwoordt omdat hij op een dodenlijst staat. "Ik kan de gevaren in gevangenschap niet goed inschatten", zei de Amsterdammer in een korte verklaring bij de start van zijn proces. "Ik hoop dat u dat begrijpt."

De man werd vorig jaar zomer samen met een plaatsgenoot in Almere aan de kant gezet in een gestolen BMW met valse kentekenplaten. De mannen droegen twee lagen kleding, handschoenen en een muts. De één reed, de ander had een wapen.

Justitie concludeert op basis van telefoontaps en afgeluisterde gesprekken dat ze onderweg waren om de Amsterdamse crimineel Mustafa el J. te liquideren. Hij verbleef in die tijd geregeld in een woning in de Almeerse Literatuurwijk. 

"Liquidatie is een brug te ver"


In zijn verklaring ontkende de Amsterdammer in alle toonaarden. "Een liquidatie is mij een brug te ver. Ik was in de veronderstelling dat er geld gehaald moest worden. Dat was me verteld. Ik kon geld verdienen door te rijden.'' Van het vuurwapen dat zijn medepassagier bij zich droeg, had hij naar eigen zeggen "geen weet''.

'Wapen was ter bescherming'


De man die het wapen bij zich had, zegt dat hij zichzelf wilde beschermen. "Ik moest een incasso van tienduizenden euro's doen en dan weet je nooit hoe het loopt." Naar wie hij onderweg was, wilde hij niet zeggen. Van Mustafa el J. had hij "nog nooit gehoord". De man staat behalve voor het voorbereiden van een liquidatie ook terecht voor de vergismoord op Youssef el Kahtaoui in mei 2015 in de De Clercqstraat in Amsterdam-West. Hij werd daarvoor in februari dit jaar aangehouden in zijn cel.

Naast de Amsterdammers staan ook twee Almeerders de komende dagen terecht op verdenking van het mede voorbereiden van een liquidatie. Het gaat om een 40-jarige vrouw en een 23-jarige man. 

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel