Vroege oogst door extreme droogte

FLEVOLAND • Di 17 juli 2018 | 22:34 • Dinsdag 17 juli 2018 | 22:34

De kans op een geslaagde oogst wordt met de dag kleiner. De droogte duurt nu al zo lang dat de oogst voor meerdere gewassen zal tegenvallen, zegt Arnold Michielsen van landbouworganisatie LTO.

Volgens Michielsen hadden de akkerbouwers aan het begin van de droogteperiode nog wel de verwachting dat het zou meevallen. Maar die hoop is inmiddels vervlogen. De komende periode zal het ook nog droog blijven en dat betekent dat de oogst van meerdere gewassen in de problemen komen.
 

Beregenen


De boeren beregenen waar ze kunnen.Maar dat is volgens Michielsen letterlijk een druppel op de gloeiende klei. De plant zal het water vooral gebruiken om te overleven. En dat betekent geenszins dat de aardappel, graankorrel of ui er beter van wordt. 'Gevallen genoeg waar boven de grond een prachtige groene plant staat maar waar onder de grond geen aardappel aan zit'.

De akkerbouwer moet zich ook afvragen of beregenen wel nut heeft. De sproei-installaties kosten een boer al snel een paar duizend euro per week. Verschillende akkerbouwers zijn daarom nu al aan het oogsten. René de Winter uit Swifterbant haalt zijn tarwe bijna twee weken eerder van het land. Door de droogte zijn de tarwekorrels veel kleiner dan anders, zegt hij. 'De korrels zijn rijp. Ik kan ze net zo goed nu van het land halen. Anders waaien ze zo uit de aren'. 

Prijzen


De Europa-brede droogte heeft ook een effect op de prijzen. Die schieten omhoog. 'De handelaren op de termijnmarkten houden rekening met slechte oogsten dus je ziet de prijzen de hoogte in schieten', zegt Arnold Michielsen.

Volgens het EDO, het Europese Droogte Observatorium zijn oogsten door heel Europa in gevaar. Diverse internationale landbouworganisaties hebben Brussel al gevraagd om financieel bij te springen.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel