Historische blusboot maakt rondvaart op Weerwater

ALMERE • Zo 22 juli 2018 | 14:24 • Zondag 22 juli 2018 | 14:24

Bezoekers van veiligheidsmuseum PIT in Almere kregen zondag een unieke kans om een rondje mee te varen aan boord van de historische blusboot Jan van der Heyden 2. Het was voor het eerst dat bezoekers mochten meevaren op de brandweerboot uit 1930.

De Jan van der Heyden 2 heeft tot begin jaren tachtig van de vorige eeuw dienst gedaan als blusboot in Amsterdam. Het schip was zo gemaakt dat het door de smalle grachten kon varen. Dankzij de brandspuit op het dek konden branden in de binnenstad vanaf het water bestreden worden. Die brandweerspuit werd tijdens de vaartochten vandaag op het Weerwater gedemonstreerd. Het kanon spuit maximaal tienduizend liter water per minuut. Dat was in 1930 een ongekende prestatie. 

Na veel omzwervingen is het unieke schip uiteindelijk terechtgekomen bij museum PIT. De boot wordt door een groep vrijwilligers onderhouden. 

Liefhebbers hebben nog één kans om ook een keer mee te varen. Op 12 augustus mogen bezoekers nog een keer mee aan boord. Museum PIT raadt belangstellenden aan om tijdig een plekje te reserveren. 

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel