Geen extra veiligheidsmaatregelen Markerwaarddijk

LELYSTAD • Zo 22 juli 2018 | 15:32 • Zondag 22 juli 2018 | 15:32

De provincie ziet geen reden om aanpassingen te doen aan de Markerwaarddijk om de veiligheid te verbeteren. Anderhalve week geleden overleed een automobilist na een frontale botsing op een vrachtwagen. 

Het bericht over het dodelijk ongeluk leidde op de sociale media tot veel reacties, met als strekking dat de verkeersveiligheid niet in orde is. Marita van Opstal van de provincie Flevoland snapt dat de dijk een onveilig gevoel geeft bij de gebruikers: "De ongevallen die er gebeuren hebben vaak ernstige gevolgen en komen groot in het nieuws. Ook moet de politie onderzoek doen en wordt de dijk volledig afgesloten. Dat is natuurlijk heel vervelend, want de omleidingsroute is ontzettend groot."

Weinig ongelukken


Toch gebeuren er volgens de provincie relatief weinig ongelukken op de weg tussen Lelystad en Enkhuizen. Tussen 2013 en nu zijn er vijf ongevallen geweest, waarvan twee met een dodelijke afloop.

In het verleden is vaak gediscussieerd over de dijk. In 2011 besloot de provincie om de dijk veiliger te maken door de groene streep te verbreden en inhaalverboden toe te passen. Een afscheiding tussen de rijrichtingen kwam er niet. Ook nu ziet de provincie geen reden om alsnog een vangrail te plaatsen. "De wegen zijn er te smal voor. Bij een ongeluk zouden daardoor geen hulpdiensten ter plaatse kunnen komen", legt Van Opstal uit. "Daarnaast heb je dan als automobilist geen uitwijkmogelijkheden."

Het verlagen van de maximumsnelheid zal ook niks uitmaken. "De weg is zo overzichtelijk dat het uitnodigt om toch harder te rijden. Dus we verwachten dat automobilisten zich dan niet aan de snelheid zullen houden."

Markerwaard


De dijk is oorspronkelijk bedoeld als tijdelijke verbinding tot het Markermeer was ingepolderd. Toen de plannen voor de Markerwaard niet doorgingen, werd de dijk de hoofdverbinding. Dagelijks rijden zo'n 8.500 auto's over de Markerwaarddijk. 

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel