Gemeenten willen dit jaar nog statiegeld op blikjes en plastic flesjes

FLEVOLAND • Ma 23 juli 2018 | 8:06 • Maandag 23 juli 2018 | 8:06

Bijna alle Nederlandse gemeenten, waaronder vijf Flevolandse gemeenten, smeken het kabinet nog dit jaar het statiegeld in te voeren op alle plastic flessen en blikjes. Dat schrijft het Algemeen Dagblad. De gemeenten hebben zich aangesloten bij de zogeheten Statiegeldalliantie. Alleen de gemeente Urk doet niet mee. 

De Statiegeldalliantie is een organisatie die zowel in Nederland als België een structurele oplossing wil voor plastic afval. Plastic en blikjes worden nu vaak zwerfvuil. De alliantie wil daarom dit jaar nog dat het huidige statiegeldsysteem wordt uitgebreid. Op dit moment wordt er alleen statiegeld geheven op grote petflessen en bierflesjes. 

Lokale politiek


Vooral de lokale politiek meldt zich als partner in het verzet tegen plastic. "Het gaat zo niet langer", zegt D66-raadslid Jan Lems uit Almere. Almere heeft zich eerder deze maand aangemeld als partner van de organisatie, aldus het AD. "Nederlanders zijn het zat: al die plastic verpakkingen in de supermarkt en het zwerfafval. Ook op routes naar scholen wordt steeds meer afval in de berm gedumpt.”

In totaal zijn er 328 gemeenten aangesloten bij de alliantie. Ook organisaties als LTO Nederland en Waterschap Zuiderzeeland werken mee.

Het kabinet


Het kabinet wil pas in 2021 op meer producten statiegeld gaan heffen. Daarmee geven ze het bedrijfsleven de tijd om op andere manieren het zwerfafval te verminderen, dat zegt een woordvoerder van staatssecretaris Stientje van Veldhoven van Milieu. De wettelijke voorbereiding voor het invoeren van statiegeld kost minimaal twee jaar.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel