Maatregelen vanwege aanhoudende hitte

FLEVOLAND • Ma 23 juli 2018 | 11:03 • Maandag 23 juli 2018 | 11:03

Het Nationaal Hitteplan is maandag ingegaan. Dat heeft het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) bekendgemaakt. In het plan staan allerlei maatregelen en tips om het beter vol te houden onder de aanhoudend hoge temperaturen tot rond de dertig graden. 

Oplopende temperaturen in Flevoland


Ook in Flevoland lopen de temperaturen op. Vanaf dinsdag verschijnt de dertig graden op de thermometer in onze provincie. De voorspelling gaat uit van een hittegolf, waarbij de hoge temperatuur tenminste de komende drie dagen blijft voortduren. Ook in de nachten blijft het warm.

Maatregelen

* Drink voldoende
Zorg ervoor dat je voldoende drinkt, ook als je geen dorst hebt. Een signaal dat je te weinig hebt gedronken is een donkere kleur urine. Zorg er ook voor dat je een flesje water bij je hebt als je naar buiten gaat of met de auto weg gaat.

* Houd jezelf koel
Draag dunne kleding. Blijf in de schaduw en beperk lichamelijke inspanning in de middaguren. Ga dus bijvoorbeeld in de ochtend of in de avond boodschappen doen. Wat ook kan helpen, is het nemen van een voetenbad of een koele douche. 

* Houd je woning koel
Maak gebruik van zonwering, ventilator of airconditioning, en houd je ventilatieroosters open. Zorg voor extra frisse lucht door het openen van ramen of deuren op tijdstippen dat het buiten koeler is (doe dit wel veilig en houd rekening met potentiële inbrekers).

* Zorg voor elkaar
Let bij warm weer extra op mensen in uw omgeving die uw hulp kunnen gebruiken. Dat geldt vooral tijdens de vakantieperiode, wanneer familieleden en verzorgers weg kunnen zijn.

Extra aandacht voor kwetsbare mensen


Het RIVM wijst erop dat het aanhoudend warme weer vooral een gezondheidsrisico vormt voor ouderen, chronisch zieken en mensen met overgewicht. Ook mensen die niet goed voor zichzelf kunnen zorgen, hebben op warme dagen meer aandacht van anderen nodig om voldoende te drinken en koel te blijven. Kinderen zijn kwetsbaar voor hitte omdat ze niet altijd zelf in staat zijn om maatregelen te nemen om oververhitting te voorkomen.

Zorginstellingen in Flevoland zijn deze dagen ook extra alert op hun cliënten. Coloriet met verschillende instellingen in Lelystad, Dronten en Zeewolde speelt in op de warmte. Daarvoor wordt volgens Mariëlle Steeneveld niet het officiële hitteplan afgewacht. "We letten bij warm weer sowieso op de mensen. Zo wordt het activiteitenprogramma aangepast. We gaan bijvoorbeeld niet buiten wandelen met warm weer. We delen natte washandjes, ijsjes en verkoelingssprays uit. We zetten voetenbadjes neer. We proberen er ook wat leuks van te maken." 

Dezelfde maatregelen zijn genomen bij Zorggroep Almere, zo laat Miriam Bellemakers van woonzorgcentrum De Toonladder in Muziekwijk weten. "We merken dat ouderen zich ook nog wel eens te warm kleden. Dan vinden ze dat het tocht omdat er een deur openstaat."

Voldoende water drinken


Omdat ouderen minder goed aanvoelen of ze dorst hebben, wordt er volgens de zorginstellingen ook opgelet of cliënten voldoende drinken. Steeneveld van Coloriet: "We zetten op zichtbare plekken extra kannen water neer. En bij mensen met dementie of geheugenproblematiek blijven we er ook bijzitten tot mensen wat hebben gedronken. Ook in de wijkzorg zijn medewerkers extra alert. Er wordt ook bouillon uitgedeeld vanwege het zout."

Bij Zorggroep Almere wordt ook alvast ingespeeld op een watertekort. "Er zijn grote hoeveelheden flessen water besteld voor het geval het watergebruik wordt beperkt", aldus Bellemakers. 

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel