Batavialand vraagt Rijk om miljoenen voor depot

LELYSTAD • Di 31 juli 2018 | 16:48 • Dinsdag 31 juli 2018 | 16:48

Erfgoedpark Batavialand in Lelystad heeft het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) een bijdrage van 5 tot 10 miljoen euro gevraagd om nationaal scheepsarcheologisch depot te kunnen worden. Het verzoek wordt ondersteund door de provincie.

Op dit moment is Batavialand nog niet geschikt voor de opslag van archeologische voorwerpen die ze in 2016 heeft overgenomen van de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed. Dat bleek uit een recent rapport van de Erfgoedinspectie, dat op verzoek van Batavialand zelf was gemaakt. Zo is er geen opslaglaats voor natte en vuile materialen en is er geen permanent conserveerstation. Ook kunnen grote archeologische voorwerpen niet worden opgeslagen en is de collectie van Batavialand onvoldoende digitaal toegankelijk. 

Grote voorwerpen


Scheepsarcheoloog Arent Vos van Batavialand wil graag nog meer grote voorwerpen naar Lelystad halen. Die liggen nu nog in opslag bij een depot in Amersfoort. Samen met de bijna 40.000 kleine voorwerpen uit opgegravingen sinds 1944 zou Batavialand zo hét nationaal scheepsarcheologische depot moeten worden.

Permanent conserveerstation


Projectmanager Jan Vriezen van Batavialand zegt dat er vooral behoefte is aan een permanent conserveerstation en bijbehorende werkruimtes voor opslag en conservering van archeologische vondsten. Nu staat er een tijdelijk station voor de conservering van de IJsselkogge, het scheepswrak dat in 2016 bij Kampen werd gevonden.
Wel neemt Batavialand dit najaar een mobiel conserveerstation voor hout in gebruik, maar dat komt niet in Lelystad te staan. 

Diverse scenario's


Of Batavialand het volledige gevraagde bedrag krijgt durft Vriezen niet te zeggen. Het ministerie heeft verschillende scenario's gevraagd met verschillende bedragen.
Het ministerie van OCW stelt dat volgens de nieuwe Erfgoedwet iedere provincie een archeologisch depot moet hebben en dat de minister (Ingrid van Engelshoven) een depot kan aanwijzen voor scheepsarcheologische vondsten. Een woordvoerder wil niet meer kwijt dan dat het ministerie met de provincie en Batavialand verder overlegt over het voorstel.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel