Verwarde man die met mes zwaaide moet naar psychiatrische kliniek

URK • Di 7 augustus 2018 | 14:13 • Dinsdag 7 augustus 2018 | 14:13

Een 48-jarige man uit Nagele die vorig jaar meerdere mensen op Urk bedreigde met een mes, moet zich een jaar lang laten opnemen in een psychiatrische kliniek. Dat heeft de rechtbank dinsdag bepaald. Het vonnis is daarmee gelijk aan de eis van het Openbaar Ministerie. De Nagelees heeft een ernstige hersenziekte die gepaard gaat met een psychische stoornis. 

De dader bedreigde vorig jaar november een voor hem onbekende man met een mes terwijl hij Arabische kreten riep. Dat gebeurde bij het Avia tanksation op de Vliestroom. Het slachtoffer vluchtte door in zijn auto te stappen. De dader bleef hem achtervolgen een heeft een deuk in de auto getrapt. Tijdens zijn aanhouding loste de politie een waarschuwingsschot. Eenmaal overmeesterd gooide de Nagelees het mes in de richting van een agent. 

Huisvredebreuk 
De dader heeft in februari dit jaar ook een raam ingegooid van een huis in Nagele. Ook vernielde hij de deur om vervolgens het huis binnen te dringen. Er is daarom ook aangifte gedaan tegen de man wegens huisvredebreuk. 

Ontoerekeningsvatbaar
De rechtbank zegt dat de daden van de Nagelees strafbaar zijn, maar dat hij zelf niet strafbaar is. Dat heeft te maken met zijn psychische aandoening. Hij is hierdoor volledig ontoerekeningsvatbaar. De man wordt daarom in een psychiatrische kliniek geplaatst. 

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel