Urkers zeggen minst 'ja' bij donorregistratie

URK • Wo 8 augustus 2018 | 21:27 • Woensdag 8 augustus 2018 | 21:27

Urk is de gemeente in Nederland waar procentueel gezien de minste mensen zich hebben ingeschreven als orgaandonor. Slechts 9 procent van de Urkers heeft aangeven zijn of haar organen na de dood beschikbaar mogen zijn voor iemand anders. Gemeenten die behoren tot de ‘Bible Belt’ scoren over het algemeen ook laag, maar hebben nog altijd hogere percentages dan Urk. Blijkt allemaal uit cijfers van het CBS.

Het landelijk gemiddelde aan mensen dat specifiek ‘ja’ zegt tegen orgaandonatie ligt op 25 procent. Uitgezonderd Urk scoren alle Flevolandse gemeenten boven de 20 procent.

Bewust kiezen voor ‘nee’
Als we kijken naar de hoeveelheid mensen die bewust ‘nee’ zeggen tegen donatie liggen de zaken anders. Daar scoort Urk met 11 procent niet het hoogst. In Almere en Lelystad hebben 15 procent van de mensen bijvoorbeeld aangegeven geen orgaandonor te willen zijn. Lang niet iedereen maakt overigens een specifieke keuze. Op Urk gaf 80 procent van de inwoners niet aan wat er met hun organen moet gebeuren na hun dood.



Wetswijziging
Nu is het nog zo dat mensen die hun wens niet specifiek in het donorrregister vastleggen geen donor worden. Die situatie verandert in 2020 wanneer de nieuwe donorwet gaat gelden. Deze wet, eerder dit jaar door de Eerste Kamer aangenomen, zorgt ervoor dat iedereen automatisch in het register komt te staan met de aanduiding 'geen bezwaar'.

Mensen die hun organen niet ter beschikking willen stellen moeten dit dan zelf aangeven.

Lang niet iedereen maakt een keuze
Landelijk gezien staan op dit moment 6,3 miljoen personen in het donorregister. Meer dan de helft van de geregistreerde personen, 58 procent, geeft aan donor te willen zijn met of zonder donatiebeperkingen. Van de geregistreerden geeft 30 procent geen toestemming voor orgaandonatie, 11 procent laat de keuze aan nabestaanden of een aangewezen persoon.

8,7 miljoen Nederlanders van 12 jaar of ouder heeft geen keuze doorgegeven. Dat komt neer op ruim de helft.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel