'Steeds meer daklozen in Flevoland'

ALMERE • Wo 15 augustus 2018 | 15:56 • Woensdag 15 augustus 2018 | 15:56

Er zijn steeds meer daklozen in Flevoland. Dat stelt Luc Tanja van het Leger des Heils. En dat leidt tot problemen: de daklozencentra in de provincie zijn overvol.

"De situatie is zorgelijk," meent Tanja. "We hebben ongeveer twintig mensen op de wachtlijst staan. Zij kunnen niet worden opgevangen in een van de drie opvangcentra in de provincie. Dat betekent dat deze mensen buiten moeten slapen." 

'Ik durf wel te stellen dat er meer daklozen in Flevoland zijn gekomen"

— Luc Tanja Leger des Heils
 

Het is ongebrukelijk dat opvangcentra ook in de zomer vol zitten. Doorgaans kunnen daklozen in de zomer sneller terecht bij vrienden of familie, weet Tanja. "Deze winter was het ook al erg druk in de opvang. Ik heb geen officiële cijfers, maar ik durf wel te concluderen dat er meer daklozen zijn in Flevoland." Ook landelijk is er een stijging van het aantal daklozen te zien.

Het is onduidelijk waardoor de toename precies komt. Het Leger des Heils vermoedt dat campings een strenger beleid hanteren ten aanzien van een langdurig verblijf. Ook het toenemende aantal studenten zou het moeilijker maken om aan een verblijfplaats te komen. 

Oplossing


Het Leger des Heils is met de Gemeente Almere op zoek naar een oplossing voor het probleem. Simpelweg meer opvanglocaties bouwen of meer bedden plaatsen, lost het volgens Tanja het probleem niet op. "Dan kom je in een soort vicieuze cirkel terecht waarin er steeds meer moet worden gebouwd en geplaatst. We moeten de oplossing preventief zoeken. Mensen moeten minder lang in de opvang blijven zitten."
 

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel