25 jaar cel voor moord en voorbereiden liquidatie

ALMERE • Di 21 augustus 2018 | 12:04 • Dinsdag 21 augustus 2018 | 12:04

Geen levenslang zoals het OM had geëist, maar 25 jaar cel. Dat is de straf die de 34-jarige Quincy S. dinsdag van de rechtbank in Amsterdam heeft gekregen. Hij stond terecht voor een moord in Amsterdam en het voorbereiden van een liquidatie in Almere. De politie wist de liquidatiepoging te voorkomen door Quincy S. vorig jaar aan te houden in een auto op de Hogering. Een arrestatieteam zette de wagen aan de kant. 

Bij de voorbereidingen van de liquidatiepoging waren ook drie anderen betrokken. Twee van hen komen uit Almere. Het gaat om Alida R., de toenmalige vriendin van Quincy S. en Dendrid D. Zij krijgen van de rechtbank 5 jaar cel voor hun aandeel in de zaak. Het OM had 10 jaar geëist. De vierde verdachte, Mike I. heeft zeven jaar cel gekregen. Ook tegen hem was 10 jaar geëist. 

DNA-match 


Ten tijde van zijn arrestatie woonde S. zonder verblijfsvergunning in Almere bij zijn vriendin. Na de arrestatie moest de man zijn DNA afstaan. Er bleek vervolgens een link te zijn met een 'vergismoord' in Amsterdam waarbij een 25-jarige man werd doodgeschoten. Het slachtoffer, Youssef el Kahtaoui, was een toevallige voorbijganger.

Afgeluisterde gesprekken


In Almere reden de verdachten volgens de rechtbank vele malen in gestolen auto’s door de Literatuurwijk, de plek waar hun beoogd slachtoffer woonde. Ook bespraken ze in afgeluisterde gesprekken hun plannen tot in detail. Bij zijn aanhouding droeg de Quincy S. een vuurwapen. Hij en één van zijn handlangers waren bovendien in het bezit van versleutelde telefoons. Eén van de mannen bleek bovendien twee lagen kleding over elkaar te dragen, met daarbij ook doorzichtige handschoenen en een muts.

‘Gewetenloze hitman’ 


De Amsterdamse rechtbank omschrijft Quincy S. als een gewetenloze hitman. “De rechtbank rekent het de 34-jarige zwaar aan dat hij een zeer jonge, onschuldige persoon doelbewust en koelbloedig om het leven heeft gebracht. Ook de uitgebreide voorbereidingen voor de liquidatie in Almere wekken de indruk dat hij een professionele hitman is, die niet wordt gehinderd door een geweten bij het uitvoeren van liquidaties. Voor hem telt kennelijk alleen het geld dat de opdracht hem oplevert.”

De twee zaken lijken volgens de rechtbank samen te hangen met de golf van geweld en liquidaties in Amsterdam de afgelopen jaren.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel