Vastgoedeigenaren blijven positief over stadshart

LELYSTAD • Ma 27 augustus 2018 | 21:35 • Maandag 27 augustus 2018 | 21:35

Ondanks de grote leegstand en het aanstaande vertrek van winkelketen The Sting hebben vastgoedeigenaren vertrouwen in de toekomst van het stadshart Lelystad. Wel vergt het veel aandacht om ondernemers naar de stad te lokken. Dat laten Bouwinvest, Annexum en Hans Achterberg Vastgoed desgevraagd weten aan Omroep Flevoland.

Recent bevestigde kledingwinkel The Sting dat zij de huur van het beeldbepalende pand aan De Promesse vanaf 2019 niet verlengt. Dat is voor Omroep Flevoland aanleiding om de eigenaren te vragen: zien zij nog wel een toekomst voor het stadshart Lelystad?

Bouwinvest, Annexum en Hans Achterberg bezitten al het vastgoed in het nieuwste deel van het centrum rondom De Promesse, dat nu tien jaar bestaat. In die periode zijn mede door de economische crisis meer dan tien winkelketens uit Lelystad vertrokken. 

Bouwinvest


Bouwinvest, een belegger namens pensioenfondsen, heeft het meeste vastgoed in het nieuwe deel. Zij bezit het blok van The Sting en de winkels onder de bibliotheek en appartementen in De Promesse.

"De opening van De Promesse viel helaas samen met het begin van de economische crisis. Het Stadshart Lelystad heeft het inderdaad moeilijk gehad", zegt Anton de Graaf van Bouwinvest in een schriftelijke reactie.

"De afgelopen tijd zien wij in Lelystad juist weer een opgaande lijn. Zo zijn er de afgelopen jaren vijf nieuwe huurders in De Promesse gekomen en zijn recent twaalf huurcontracten met bestaande huurders verlengd. Hoewel wij nog niet weten wat er in het pand van The Sting komt, verwachten wij in de komende periode nog wel een aantal huurovereenkomsten te verlengen en nieuwe af te sluiten."

 Het blok van Annexum


HEMA


Eén van de nieuwe huurders is HEMA, die in november verhuist van het Stadhuisplein naar De Promesse. HEMA betrekt daar drie panden, die al een tijd leeg staan na het vertrek van Vögele en Nelson. Daarmee is dit deel van De Promesse grotendeels gevuld, al ontstaat er een nieuw gat aan het Stadhuisplein. Het huidige HEMA pand is van Hans Achterberg Vastgoed. Hij is optimistisch dat hij een nieuwe huurder vindt.

 De nieuwe Hema


Annexum


Beleggingsfonds Annexum is eigenaar van het blok tussen de Wissel en de Dukaatpassage. Hieruit zijn vorig jaar Jack & Jones en Jeans Center vertrokken, maar Blokker en Only kwamen er voor terug en heeft Intertoys meer meters gehuurd.

In het pand van een voormalige schoenenzaak komt een Brownies & downieS-horecagelegenheid.

Joyce Bruijn van Annexum: "Het stadshart zou het kloppend hart van Lelystad moeten zijn, maar er is veel concurrentie van Bataviastad en winkelcentrum Tjalk. Gelukkig heeft het winkelhart nu de aandacht van de gemeente en zal er de komende tijd geïnvesteerd worden om het winkelgebied te verbeteren. Het is op dit moment in retailland dynamisch; partijen krimpen, sommige verdwijnen zelfs, maar er zijn ook ketens die groeien en nieuwe formules ontstaan. Ik denk dat als straks het kaf van het koren gescheiden is en dat het winkelaanbod minder versnipperd ligt door de binnenstad dat partijen zich weer zullen vestigen in het stadshart. Hierbij speelt het toenemende vertrouwen in de economie natuurlijk ook een belangrijke rol."

Hans Achterberg Vastgoed


Een derde blok aan De Promesse met onder meer BCC, Scapino en H&M is sinds eind 2017 van Hans Achterberg Vastgoed en zijn Westerveld Properties. Vastned heeft dit blok afgestoten om zich te concentreren op klassieke winkelcentra in grotere binnensteden. 

Waar Vastned twijfelde over Lelystad, is Achterberg positief: "Lelystad is in opkomst en is een grote stad, waar altijd een winkelcentrum zal blijven. Wij hebben er vertrouwen in dat met de juiste zorg winkelpanden gevuld kunnen worden en gevuld blijven", zegt Maarten Kemna van Uniek Makelaars namens Hans Achterberg. BCC heeft de huur voor meerdere jaren verlengd en Kemna verwacht dat Douglas en H&M dat spoedig ook doen. Beide ketens willen zich hier niet over uitlaten. 

Het pand van Douglas


Extra aandacht nodig


Kemna stelt dat er wel extra aandacht nodig is om potentiële huurders naar Lelystad te krijgen. "Je moet ze de kansen van de stad laten zien. Dat gaat niet met één bezoek, je moet er echt meer tijd in steken. Dat hebben we ook zo gedaan met Uno en Tosti Club, met als resultaat dat we hen als nieuwe huurders mogen ontvangen", zegt Kemna.

Annexum stelt: "Over het algemeen is het inderdaad lastig om nieuwe partijen voor Lelystad te interesseren. Heeft dat echt met specifiek met Lelystad te maken of het landelijke beleid van ketenbedrijven waarbij ze kleinere gemeenten links laten liggen? Ik denk eerder het laatste, maar ben van mening dat als straks alles wat meer gesetteld is dat er ook weer meer oog komt voor Lelystad. Uiteindelijk is het toch één van de grotere gemeenten van Flevoland met een relatief jonge bevolking dat de nodige kansen met zich meebrengt."

Gemeente


Voor een succesvol stadshart is het volgens de vastgoedeigenaren nodig dat de gemeente doorpakt met het verbeteren van de openbare ruimte. Zo zou er voor de zomer voor The Sting nieuwe bestrating met fonteintjes komen, maar die zijn er nog niet. Annexum vindt dat ook de winkelstraten aangrenzend aan De Promesse zoals het Agorahof en De Wissel bij de opknapbeurt moeten worden meegenomen.

 Zo moeten de fietsen worden weggehaald


"Daarnaast zal de gemeente zich flexibel op moeten stellen ten aanzien van alternatief gebruik van de winkelunits in de aanlooproutes door bijvoorbeeld tijdelijk ook bewoning toe te staan", zegt Annexum. 

Het onlangs opgerichte Ondernemersfonds moet volgens Bouwinvest zorgen voor een betere samenwerking tussen de gemeente, winkeliers en eigenaren.

Kansen


Los van elkaar zeggen de drie eigenaren dat zij positief zijn over de kansen van Lelystad, zeker als de stad er in slaagt om meer inwoners aan te trekken uit de regio Amsterdam. Ook de ontwikkeling van de luchthaven en bedrijventerreinen gaan volgens de vastgoedbedrijven zeker helpen.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel