Eerste aanzet om mensenhandel aan te pakken

ALMERE • Wo 5 september 2018 | 21:36 • Woensdag 5 september 2018 | 21:36

De gemeente Almere gaat de de komende twee jaar de mensenhandel in de stad in kaart brengen. Dit gebeurt in samenwerking met elf organisaties, waaronder de GGD, de politie en het Leger des Heils.

Eerder dit jaar besloot de gemeenteraad unaniem om de mensenhandel in Almere aan te pakken. Wethouder Loes Ypma ondertekende woensdag namens de gemeente een intentieverklaring van de elf organisaties. Die moet leiden tot een sluitende aanpak van mensenhandel. "Slachtoffers van mensenhandel worden uitgebuit en daarmee lopen ze ernstige trauma's op", aldus Ypma. Het gaat dan onder meer om prostitutie, seizoensarbeid of gedwongen misdaad.

Onderzoek
Almere heeft een onderzoek laten uitvoeren naar mensenhandel in de gemeente en de provincie. Daaruit blijkt dat er onvoldoende inzicht is. Er zijn veel signalen, maar daar wordt weinig mee gedaan. "Mensenhandel blijft daardoor verborgen en wat er wel naar boven komt, kan worden beschouwd als het topje van de ijsberg", concluderen de onderzoekers.

"Ik heb met veel organisaties gesproken. Ze gaven aan dat ze veel signalen binnenkrijgen en ook veel onderbuikgevoel bij het onderwerp hebben", vertelt onderzoekster Trijntje Kootstra. "Dat mensenhandel in Flevoland veel voorkomt, is dus duidelijk."

Blinde vlekken
Almere wil de mensenhandel in de regio nu in kaart brengen. "Er komt een zorgcoördinator die alle signalen van de organisaties aan elkaar knoopt, ervoor zorgt dat hulpverlening klaarstaat en dat daders worden vervolgd", aldus Ypma. "Over twee jaar hoop ik dat de cijfers laten zien dat we meer slachtoffers signaleren, er meer kunnen helpen en beter mensenhandel kunnen voorkomen."

Volgens Ina Hut van CoMensha, een landelijke organisatie die zich inzet voor slachtoffers van mensenhandel, heeft ongeveer 95% van de Nederlandse gemeentes geen beleid rond dit onderwerp en hebben 16 van de 35 centrumgemeenten geen zorgcoördinator. "Dat is zo belangrijk om te hebben, want hierdoor worden veel slachtoffers niet gesignaleerd." Jaarlijks worden er rond 1.000 slachtoffers van mensenhandel bij CoMensha geregistreerd, maar Hut zegt dat officiële schattingen uitwijzen dat het werkelijke aantal eerder tussen de 6.250 en 30.000 ligt.

Fototentoonstelling
Om de mensenhandel aan de kaak te stellen is op de Grote Markt in Almere een fototentoonstelling geopend. Ter gelegenheid van het 30-jarig bestaan van CoMensha zijn er 30 portretten van slachtoffers gemaakt, met hun verhalen erbij.

De portretten zijn in opdracht van CoMensha en in samenwerking met stichting Open Mind tot stand gekomen en vastgelegd door fotograaf Ernst Coppejans.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel