Onderzoek naar bewustzijn over dementie

ALMERE • Vr 7 september 2018 | 11:07 • Vrijdag 7 september 2018 | 11:07

'Samen Dementievriendelijk' onderzoekt vrijdag op de Almeerse Grote Markt wat mensen weten over dementie. Het onderzoek wordt in Almere gedaan omdat de verwachte stijging van het aantal dementiepatiënten daar landelijk gezien, volgens deze organisatie, het grootst is. Naar verwachting wonen er in 2040 bijna 5000 mensen in Almere die dan aan de ziekte lijden.

Tijdens de enquête wordt aan voorbijgangers gevraagd of zij de signalen van dementie herkennen. Ook wordt gepeild wat mensen zouden doen wanneer zij een verward persoon met dementie over straat zouden zien lopen.

Het onderzoek in de stad is een aanvulling op een eerder onderzoek. Uit dat landelijke onderzoek blijkt dat veel mensen niet weten dat vrouwen gevoeliger zijn om dementie te krijgen. Ook denkt maar een kwart van de Nederlanders de signalen van de ziekte te kunnen herkennen.

Doodsoorzaak nummer 1
Het onderzoek is een samenwerking tussen het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, het Pensioenfonds Zorg en Welzijn en Alzheimer Nederland. Samen zijn ze het initiatief Samen Dementievriendelijk gestart, om Nederlanders meer bewust van de ziekte te maken.

Volgens het CBS wordt dementie doodsoorzaak nummer 1 in ons land.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel