Minister: "Catalina mogelijk toch behouden voor Nederland"

LELYSTAD • Za 8 september 2018 | 14:56 • Zaterdag 8 september 2018 | 14:56

Minister Van Engelshoven van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap is "bereid om naar mogelijkheden te kijken om de Catalina in Nederland te houden." De minister schrijft dit in antwoord op Kamervragen van de VVD.

Wel moeten in dat geval ook andere partijen een inspanning doen om het historische vliegtuig voor ons land te behouden. De huidige eigenaar van het toestel heeft al een mondelinge overeenkomst met een Amerikaan die het vliegtuig wil overnemen. De afspraak is dat die overeenkomst over ruim een maand wordt omgezet in een definitief koopcontract. Daarmee verdwijnt de Catalina definitief uit Nederland. Of de uitspraak van de minister deze transactie nog kan voorkomen is niet duidelijk.

Te duur
Het historische watervliegtuig staat in Lelystad en de Stichting Exploitatie Catalina heeft de afgelopen twintig jaar zorg gedragen voor het onderhoud. De stichting krijgt het onderhoud financieel alleen niet langer rond.

Door Europese regels wordt het vliegen met donateurs sinds dit jaar gezien als een commerciële activiteit. Dat beperkt de stichting in de mogelijkheid om kostendekkend te opereren. Daarnaast moeten ze door de terugloop van het aantal vrijwilligers meer betaalde krachten inhuren voor het onderhoud aan het vliegtuig. Dat drukt zwaar op de begroting.

Regelgeving soepeler
De regel dat vluchten met donateurs worden gezien als een commerciële activiteit vervalt komende week, zo laat het Ministerie van Infrastructuur van Waterstaat weten (dit departement gaat over de regels voor vliegen, het ministerie van OCW over subsidies voor cultureel erfgoed, red.). Dus die inkomstenbron kan dan weer worden aangesproken, meent de minister.

Oorlogsvliegtuig
De Consolidated Catalina PH-PBY is een watervliegtuig uit 1942. De Nederlandse Koninklijke Marine heeft in en na de Tweede Wereldoorlog met bijna tachtig Catalina's gevlogen, zowel in Nederland als in toenmalig Nederlands Oost-Indië.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel