Metropolegarage gestut; auto's weggehaald onder begeleiding

ALMERE • Ma 10 september 2018 | 20:32 • Maandag 10 september 2018 | 20:32

De scheuren die zijn ontdekt in de Metropolegarage in Almere zitten in de draagconstructie die de parkeervloer draagt. Dat laat de gemeente weten. Inmiddels zijn de vloeren gestut, maar de garage blijft voorlopig gesloten. "We willen wel zeker weten dat het ook echt veilig is om de garage in te gaan," zegt wethouder Jan Hoek.

"We konden maar één ding doen"
De gemeente denkt dat de scheuren recent zijn ontstaan. Ze werden maandag ontdekt bij de uitvoering van werkzaamheden. "We hebben geconstateerd dat we maar één ding konden doen, en dat was de garage ontruimen," zegt Hoek.

Auto's
Mensen die hun auto in de garage hadden staan mochten deze er maandag niet uit halen. Automobilisten die daarom een taxi naar huis moesten pakken, krijgen de kosten daarvoor door gemeente vergoed. Vanaf dinsdagavond 18:00 uur kregen ze de gelegenheid om hun auto’s alsnog onder begeleiding weg te halen.

Brand
Volgens de wethouder is het nog onduidelijk wat de oorzaak van de scheuren is. De werkzaamheden die gisteren plaatsvonden, hadden te maken met de brand die enkele maanden geleden in de garage woedde. Er is echter geen aanleiding om te denken dat die brand van invloed is geweest op de scheurvorming, zo zegt Hoek.

‘Recent ontstaan’
In 2015 plaatste iemand een foto op Twitter waarop te zien is dat er scheuren in een betonnen paal van de garage zitten. "We hebben de systemen er nog even op nageslagen. Wij hebben zo’n melding niet aangetroffen. Dat wil niet zeggen dat ‘ie niet gedaan is, maar we vinden hem op dit moment niet terug," zegt Hoek. Volgens de gemeente wijst alles er nu op dat de scheuren recent zijn ontstaan.

Géén link met Eindhoven
De gemeente heeft ook gekeken of er overeenkomsten zijn tussen de Metropolegarage en de garage in aanbouw die vorig jaar instortte in Eindhoven. Dat blijkt volgens de wethouder niet het geval te zijn. "Er is hier in Almere gebruik gemaakt van een andere bouwconstructie." Onderzoek moet nu uitwijzen wat er precies aan de hand is.

Melding op Twitter uit 2015:

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel