Dementie ten onrechte gezien als geheugenverlies

ALMERE • Ma 10 september 2018 | 22:33 • Maandag 10 september 2018 | 22:33

Een derde van de Nederlanders denkt dat dementie hetzelfde is als geheugenverlies. Die conclusie trekt Samen dementievriendelijk na straatenquêtes in Almere, Rotterdam en Den Haag.

In totaal kregen 1200 voorbijgangers zes stellingen voorgelegd over hun kennis van dementie en hoe om te gaan met mensen met dementie. In Almere werden 371 mensen ondervraagd. De actiedag maakte deel uit van een bewustwordingscampagne die afgelopen maand is gestart. Doel is om mensen meer informatie te geven over dementie en zo de samenleving dementievriendelijker te maken.

Dementie versus geheugenverlies
Een derde van de Nederlanders denkt dat dementie een ander woord voor geheugenverlies is. Maar andere signalen van dementie zijn bijvoorbeeld moeite met dagelijkse handelingen, onrust en veranderingen in gedrag. Opvallend is dat Nederlanders wel weten dat dementie vaak voorkomt. 85% heeft de stelling dat ieder uur 5 mensen in Nederland dementie krijgen met “waar” beantwoord.

Het onderzoek is een samenwerking tussen het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, het Pensioenfonds Zorg en Welzijn en Alzheimer Nederland. Samen zijn ze het initiatief Samen Dementievriendelijk gestart, om Nederlanders meer bewust van de ziekte te maken.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel