Boeren krijgen schoner water dankzij hevels

NOORDOOSTPOLDER • Di 11 september 2018 | 16:18 • Dinsdag 11 september 2018 | 16:18

Waterschap Zuiderzeeland is begonnen met de aanleg van twee hevels op de Westermeerdijk bij Tollebeek. Die moeten zorgen voor schoner water voor de boeren in Noordoostpolder. Op dit moment heeft het water in de sloten in een deel van de gemeente een te hoog zout- en ijzergehalte. Dat is slecht voor de gewassen. Via het hevelsysteem wordt vanuit het IJsselmeer zoeter water de polder binnengelaten, waardoor dat zoutgehalte omlaag gaat.

Hoeveelheid water
Het Waterschap heeft op vier plekken meters geplaatst die het zout- en ijzergehalte meten. Als de concentratie van de stoffen juist is, gaat de hevel dicht. De hevels kunnen 500 kuub water per uur binnenlaten. De hoeveelheid water die de polder ingaat, moet er via de gemalen ook weer uit, om de waterstand op peil te houden. Daarom wordt er alleen water binnengelaten als dit ook echt nodig is. In de winter is bijvoorbeeld de behoefte aan zoeter water minder, omdat er dan geen gewassen groeien.

Het gebied waar het om gaat, is zo'n 3800 hectare groot. Het gebied bevat veel intensieve landbouw en bollenteelt, die last hebben van het zout en ijzer. Het water wordt verdeeld over de Steenbanktocht, de Ankertocht, de Espelertocht en de Onderduikerstocht.

De twee hevels moeten in april klaar zijn. De aanleg kost één miljoen euro.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel