Gastschrijver O'Hanlon langzaamaan verliefd op Almere

ALMERE • Wo 12 september 2018 | 17:52 • Woensdag 12 september 2018 | 17:52

Schrijver Redmond O'Hanlon heeft woensdagmiddag zijn boek 'De Groene Stad' over Almere gepresenteerd. De Britse auteur is de derde schrijver die door de gemeente is gevraagd om een verhaal over de stad te maken. Hij heeft hiervoor de afgelopen drie jaar op meerdere plekken in de stad gewoond. De schrijver baarde opzien toen hij vorig jaar Almere 'by far de lelijkste stad ooit gebouwd' noemde.

Of Redmond O’Hanlon Almere nog steeds lelijk vindt, laat hij in zijn 160 pagina's tellende boek over de stad in het midden. Wel schrijft hij dat hij 'langzaamaan verliefd' is geworden op Almere.

'Geen streepje groen'
Lelijk noemt hij de stad dus niet in het boek, wel schrijft hij dat de kennismaking met de stad hem deed gruwen. Dat was toen hij op het dak van een parkeergarage in het centrum stond, met uitzicht op 'alleen maar grijs beton en identieke appartementen in woonblokken, waarop geen enkel streepje groen te zien is'.

In de jaren tachtig werd dit beschouwd als mooi en functioneel, schrijft O’Hanlon. Toen hij daar op het dak stond, nam hij maar aan dat het eenvormige ontwerp was gemaakt door communisten. “Hollandse communisten, trouwens de mildste vorm van communisme. Je kon je niet superieur voelen ten opzichte van je buren.”

'Egalitair grijs beton'
Maar op dat moment wist O’Hanlon nog niets van de gedachte erachter: die van een tuinstad, gebaseerd op ideeën van zijn landgenoot Ebenezer Howard. “Ik had geen benul van het feit dat de samenscholing van egalitair grijs beton op de een of andere manier paste in het kader van diens droom over een ideale, rookvrije, groene stad, de Garden City.”

'Anders dan gedacht'
Na drie jaar is O’Hanlon 'soms beschaamd' om toe te geven dat Almere er steeds beter uitziet. Je houdt ervan of niet, zegt stadsplanner Ria van Dijk tegen de auteur. Dat is O'Hanlon niet met haar eens. “Je kunt ook beginnen met er niet van te houden. En je dan realiseren dat het anders is dan je had gedacht.”

Het boek van O'Hanlon zal niet het laatste boek zijn over de stad. De gemeente gaat door met het project 'Almere Verhalen'. Over twee jaar wordt er een nieuwe schrijver gekozen.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel