Gemengde reacties op afschot dieren Oostvaardersplassen

FLEVOLAND • Di 18 september 2018 | 22:22 • Dinsdag 18 september 2018 | 22:22

Tegenstanders van afschot van edelherten in de Oostvaardersplassen stappen naar de rechter om te voorkomen dat er vanaf eind oktober ruim duizend herten worden afgeschoten. Een aantal reacties op het besluit van het college van Gedeputeerde Staten:

Stichting Welzijn Grote Grazers is woest
Yvonne Bierman uit Dronten van Stichting Welzijn Grote Grazers is furieus over het besluit. "Ik zie gedeputeerde Hofstra zo staan in Den Haag en met een stalen gezicht zeggen dat de beesten afgeschoten moeten worden. Ik ben echt woest." Bierman vecht al negen jaar tegen het afschieten van dieren in de Oostvaardersplassen. "En dit is hoe het eindigt. Ga eens na, in welk natuurgebied waar ook ter wereld worden kadavers afgevoerd naar de verbrandingsoven. Een kogel is veel goedkoper dan het verplaatsen van de dieren." Volgens Bierman zal het publiek dit niet pikken en in actie komen.

Advocaat Stichting Cynthia en Annemieke sceptisch
Bas Jongmans, de advocaat van de Stichting Cynthia en Annemieke, reageert sceptisch op het besluit. "Als het echt waar is dat alle konikpaarden worden verplaatst, gaat de vlag uit en hebben we een kleine overwinning behaald." Jongmans wil eerst zwart op wit zien dat dit besluit daadwerkelijk is genomen en wordt uitgevoerd. Hij is verbaasd dat de provincie de heckrunderen in het gebied wil handhaven. "Die dieren hebben echt niets te eten in dat gebied."

PvdD wil besluit tegenhouden
De Partij voor de Dieren wil in Provinciale Staten proberen het besluit tegen te houden. Fractievoorzitter Leonie Vestering neemt het Gedeputeerde Staten zeer kwalijk dat voor afschot is gekozen. Het is in haar ogen de meest dieronvriendelijke optie, waarvan Vestering betwijfelt of die bij de rechter stand zal houden. De partij plaatst vraagtekens bij de drie adviezen die GS hebben gebruikt om tot hun besluit te komen. Volgens Vestering hebben de Utrechtse professor Stout, Wageningen Universiteit en de Raad voor Dierenaangelegenheden een advies gegeven over een besluit dat Provinciale Staten op 11 juli al hadden genomen, om het aantal grazers te verminderen.

SGP: een pijnlijke reset
De SGP vindt dat Gedeputeerde Staten alle mogelijkheden voor een second opinion heeft gebruikt om alternatieven voor afschot te zoeken. Volgens de partij is geen andere keuze. Fractievoorzitter Sjaak Simonse is blij dat de konikpaarden uitgeplaatst kunnen worden. Hij noemt het afschieten van de edelherten 'een pijnlijke reset', zoals hij al had aangekondigd toen hij vorig jaar een voorstel indiende voor een andere aanpak in de Oostvaardersplassen. Hij is er van overtuigd dat de situatie verbetert voor de 1100 tot maximaal 1500 dieren die daarna overblijven.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel