Hoog Overijssel wil overlast op airlines verhalen

LELYSTAD • Wo 19 september 2018 | 20:53 • Woensdag 19 september 2018 | 20:53

Actiegroep Hoog Overijssel wil twaalf luchtvaartmaatschappijen aansprakelijk stellen voor de schade en overlast die ontstaat als zij vanaf 2020 vanaf Lelystad Airport gaan vliegen.

Advocaat Wim Klostermann schrijft dit namens de groep in een brief aan de Nederlandse maatschappijen KLM, Transavia, Corendon, TUI Airlines, het Britse easyjet en Flybe, het Spaanse Vueling, Norwegian Air Shuttle uit Noorwegen, Wizz Air uit Hongarije, WOW Air uit IJsland en Turkish Airlines.

Overlast door laagvliegroutes
Volgens Klostermann van Nysingh Advocaten maken de maatschappijen zich schuldig aan overlast en aantasting van het woongenot en natuurgebieden als zij er voor kiezen de laagvliegroutes van en naar Lelystad te gebruiken. Hierdoor staan ook duizenden banen in de recreatiesector in Overijssel en Gelderland op de tocht.
Klostermann vindt het een onrechtmatige daad als maatschappijen hun eigen financiële gewin boven dat van tienduizenden mensen onder de vliegroutes stellen.

Advocaat wil ook Luchthavenbesluit aanvechten
De advocaat bereidt ook een bodemprocedure voor tegen de staat om het Luchthavenbesluit voor Lelystad Airport vernietigd te krijgen. Dit is in 2015 vastgesteld, maar Hoog Overijssel vindt dat de gevolgen voor klimaat en gezondheid onvoldoende zijn onderzocht.
Tegen het besluit was destijds geen beroep bij de bestuursrechter mogelijk. Nadat Hoog Overijssel fouten in de geluidsberekeningen had ontdekt, heeft minister Cora van Nieuwenhuizen het Luchthavenbesluit aangepast.
Mocht de Tweede Kamer het Luchthavenbesluit later dit jaar goedkeuren zonder dat de overlast wordt weggenomen, dan stapt Hoog Overijssel naar de burgerrechter.

'Brussel' buigt zich nog over vakantievluchten
Overigens heeft geen van de maatschappijen die Hoog Overijssel heeft aangeschreven al besloten om naar Lelystad te gaan. Op dit moment buigt de Europese Commissie zich over een voorstel van de minister over hoe vakantievluchten van Schiphol naar Lelystad verplaatst kunnen worden. De minister wil op Lelystad alleen vluchten toestaan die maatschappijen op Schiphol opgeven. Pas als hierover duidelijkheid komt zullen maatschappijen hun keuze maken.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel