Wrak Queen Anne blijft nog jaren zichtbaar

BANT • Do 20 september 2018 | 15:16 • Donderdag 20 september 2018 | 15:16

De overblijfselen van een 18-eeuws schip die donderdag in Noordoostpolder zijn ingegraven, zullen nog jaren in het landschap te zien blijven. Dat verwacht boswachter Harco Bergman.

De boswachter wist de resten van de Queen Anne deze week te redden van de sloophamer. Hij regelde dat ze een plek krijgen aan de rand van het natuurgebied Schoterveld. Op die plek zal aan de contouren goed te zien zijn hoe groot het schip vroeger is geweest.

De resten van het schip werden onlangs in Rutten opgegraven. Onderzoekers van de universiteit van Groningen hebben de spanten en andere onderdelen uitgebreid gedocumenteerd en gefotografeerd. Zij spraken van een unieke vondst, omdat het Britse vrachtschip een stuk groter was dan eerder gevonden scheepswrakken. Verder was het bewapend en werden in de buurt veel intacte voorwerpen gevonden.
Maar geld om het grote schip te conserveren is er niet. Daarom zouden de houten delen worden vernietigd.

Boswachter Bergman kwam in actie, omdat hij het bijzondere schip graag wilde behouden voor de polder. De provincie en de universiteit stonden sympathiek tegenover zijn plan. Met een hijskraan hebben de houten delen op een kilometer van de vindplaats een nieuwe prominente plek gekregen. Binnenkort zal er nog een informatiepaneel bij worden geplaatst, met foto's en bevindingen van de onderzoekers.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel