Gedicht over bakfietsongeluk veel gedeeld

FLEVOLAND • Do 20 september 2018 | 20:03 • Donderdag 20 september 2018 | 20:03

Een gedicht dat Lelystedeling Martin Gijzemijter donderdag naar aanleiding van het bakfietsongeluk in Oss op Facebook plaatste, wordt massaal gedeeld. Bij het ongeluk op een spoorwegovergang kwamen vier kinderen om het leven. Een vijfde kind en een begeleider raakten zwaargewond.

In het gedicht probeert de Lelystadse schrijver het gevoel te beschrijven van een ouder die zijn kind vol vertrouwen achterlaat, waarna er zich een onvoorstelbaar noodlot voltrekt. "Het is wat ik gisteren voelde en dacht. Ik denk dat iedereen zich gisteren wel zo voelde", legt Gijzemijter uit. "Het is eigenlijk een gedicht dat ik het liefst zo snel mogelijk weer vergeet."

Uit de ruim 700 reacties valt op te maken dat Gijzemijter precies verwoordt wat vaders en moeders in het land op dit moment voelen en denken. Veel mensen uiten naar aanleiding van het Facebook-bericht ook hun eigen verdriet, over wat zij de grootste nachtmerrie voor elke ouder noemen. Nabestaanden van de kinderen, maar ook de machinist van de trein die bij het ongeval betrokken was worden massaal sterkte gewenst. "Dan is het toch maar weer duidelijk dat er heel veel leed is en dat mensen zich ermee kunnen identificeren."

Sinds 2014 plaatst Gijzemijter dagelijks een gedicht op Facebook. Ook vandaag plaatst hij weer een gedicht die aansluit op het ongeluk in Oss. "Als morgen niet zou komen, waarvan had je dan spijt? Begin vandaag nog aan die dromen, want nú heb je nog de tijd", luidt het gedicht. "Het is een boodschap die ik elke dag verkondig: wees aardiger voor elkaar."

Martin Gijzemijter is een Lelystadse auteur en songwriter. Hij is zelf ook vader.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel