Vissersbond: Wij hebben geen akkoord getekend over IJsselmeervisserij

URK • Vr 21 september 2018 | 14:00 • Vrijdag 21 september 2018 | 14:00

De Nederlandse Vissersbond uit Emmeloord is verbaasd over de Kamerbrief van minister Schouten van LNV. Vorige week liet de visserijminister weten dat een overeenstemming is bereikt over de toekomst van de IJsselmeervisserij. De vissersbond liet vrijdag weten dat er juist nog veel vragen en onzekerheden zijn.

"Er wordt gesproken over een akkoord maar wij hebben niets getekend", zegt Derk Jan Berends van de Nederlandse Vissersbond. Op hoofdlijnen is de vissersbond het eens met de plannen van de minister maar volgens Berends is er nog genoeg werk aan de winkel voor er een definitief akkoord is.

Minder netten in het water
Een van de zaken waar de vissersbond een probleem mee heeft is het saneren van vissersnetten, zonder dat vissers daar een vergoeding voor krijgen. De minister wil het aantal gevangen vis terugbrengen. Daardoor mogen er minder netten gebruikt worden in het visgebied. "De netten zijn in bezit van de vissers. Het is tijdelijk niet toegestaan om met een deel van deze netten te vissen, in verband met de visstand."

Volgens Berends zou de minister na zes jaar deze netten willen innemen omdat er niet mee wordt gevist. "Dat is onteigening, oftewel een koude sanering. We strijden al jaren voor een warme sanering van IJsselmeervissers." De vissersbond ziet liever dat de minister de vissers betaalt om te stoppen met vissen.

Wanneer er wel een akkoord komt tussen minister Schouten, de vissersbond en andere betrokken partijen kan Berends nog niet zeggen.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel