Provincie houdt vast aan afschot edelherten

LELYSTAD • Do 27 september 2018 | 0:57 • Donderdag 27 september 2018 | 0:57

Dierenliefhebbers, actiegroepen en oppositiepartijen in Provinciale Staten hebben geprobeerd het tegen te houden, maar minstens 1000 edelherten in de Oostvaardersplassen krijgen toch de kogel. Dat bleek woensdagavond tijdens een vergadering in het provinciehuis. Ondanks de felle protesten houden Gedeputeerde Staten (GS) namelijk vast aan het plan om het grootste deel van de herten af te schieten. Volgens GS is dat de enige mogelijkheid om de populatie nog voor de winter fors naar beneden te brengen.

Naar de rechter
Een laatste mogelijkheid om het afschot tegen te houden is de gang naar de rechter. Meerdere belangengroeperingen gaan dat ook doen. Stichting Dierbaar Flevoland is daar één van. Volgens deze stichting kan de provincie de dieren niet laten afschieten, omdat daarvoor de juridische grond ontbreekt. De rechtszaak hierover wordt op korte termijn verwacht.

Het lot van de heckrunderen
Niet alleen de edelherten ook de heckrunderen waren onderwerp van gesprek tijdens het debat. Een veearts die de conditie van de beesten in de Oostvaardersplassen onderzocht, meldde dat veel van de runderen aan ijzerovermaat en leverbotziekte lijden. De kalfjes zijn volgens de arts ook minder sterk door 'onvolledige voeding van de moeder tijdens de dracht'.

Wel geschikt?
Voor veel fracties in Provinciale Staten was dit aanleiding om zich af te vragen of de Oostvaardersplassen wel een geschikt gebied is voor heckrunderen. Verantwoordelijk gedeputeerde Harold Hofstra erkende dat de politiek zich hier in de toekomst inderdaad op moet beraden.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel