'Vier gezinnen hebben onderdak, nu de rest nog'

ALMERE • Do 27 september 2018 | 23:38 • Donderdag 27 september 2018 | 23:38

Er is door verschillende partijen met tevredenheid gereageerd nu er een oplossing is voor de groep asielzoekers die op een terrein in Almere Oosterwold bivakkeerden.

Donderdag werd duidelijk dat er onderdak is gevonden voor de vier asielgezinnen. Ze kregen deze zomer onderdak in tenten en caravans op een stuk grond van Inspiratie Inc, omdat ze volgens de maatschappelijke organisatie nergens anders terecht konden. De gemeenteraad vond de situatie onwenselijk en riep via een motie wethouder Jerzy Soetekouw op om een oplossing te vinden.

Passende locaties
"Een gezin is bij een asielzoekerscentrum terechtgekomen. Een ander gezin is doorverwezen naar een terugkeerlocatie, en de andere gezinnen hebben woonruimte gekregen die past bij hun situatie", aldus wethouder Soetekouw.

Ook zijn er afspraken gemaakt om te voorkomen dat er weer een tentenkamp ontstaat met asielzoekers in Oosterwold op het terrein van Inspiratie Inc.

Gezamenlijk een oplossing zoeken
Amal Abbass van Inspiratie Inc is blij met de inspanning van de wethouder. "We hebben dit kunnen oplossen zonder gedwongen ontruiming. Als er weer een groep mensen voor de deur staat dan gaan we met de gemeente, het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers en het Legers des Heils in gesprek en gaan we hopelijk gezamenlijk een goede oplossing vinden. De lijnen zijn in alle gevallen korter geworden."

Tientallen asielzoekers zwerven rond
Toch zwerven er volgens Abbass nog tientallen andere asielzoekers rond door Almere voor wie nog geen oplossing is. Wethouder Soetekouw gaat daarom naar Den Haag om te praten met staatssecretaris Mark Harbers van Justitie en Veiligheid. Volgens hem is het niet de taak van de gemeente om dit probleem aan te pakken en moet gezocht worden naar een landelijke oplossing.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel