Groene lichtstralen wijzen 'space waste' aan

ALMERE • Vr 5 oktober 2018 | 23:07 • Vrijdag 5 oktober 2018 | 23:07

Groene laserstralen lieten vrijdagavond zien waar in het heelal boven ons zogenoemde 'space waste' rond zwerft. Hiermee wil kunstenaar Daan Roosegaarde meer bewustwording kweken. Er zweven namelijk meer dan 29.000 objecten rondom ons heen.

"Als we er niks aan gaan doen, kan er over dertig jaar geen spaceshuttle meer de lucht in geschoten worden", vertelt Roosegaarde. "Dan zit alles boven ons namelijk helemaal vol met troep." Daarom wil hij de mensen meer bewustzijn meegeven van wat er boven ons bestaat.

Ook vraagt hij mensen of ze ideeën hebben om het afval weg te krijgen. De afvalstukjes vliegen met een hoge snelheid rondom de aarde. "Als die een satelliet raken, zijn we alle communicatie hier op aarde kwijt. We kunnen niks meer met onze telefoon, we hebben geen internet. Het is dus ook nog best gevaarlijk", vertelt de kunstenaar.

Veel bezoekers vinden het bijzonder om te zien. "Je blijft er gewoon naar kijken", vertelt een vrouw die vol ongeloof naar boven kijkt. Een man vindt het goed dat er bewustwording voor komt. "Als er echt over dertig jaar al problemen zijn, is dat best serieus."

Zaterdagavond na zonsondergang is de lasershow weer te zien, net als het weekend van 9 en 10 november, 7 en 8 december en 18 en 19 januari. De lasers staan op de Esplanade in Almere.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel