Helft AED's niet hele dag beschikbaar

FLEVOLAND • Ma 8 oktober 2018 | 15:08 • Maandag 8 oktober 2018 | 15:08

Van alle AED's (Automatische Externe Defibrillatoren) in Flevoland is bijna de helft niet 24 uur per dag in te zetten als iemand een hartstilstand krijgt. Uit onderzoek van de Hartstichting blijkt dat veel AED's in bijvoorbeeld winkels en kantoorpanden hangen; locaties die met name in de avonduren en 's nachts niet toegankelijk zijn.

De situatie in Almere is het meest zorgelijk. Daar zijn 17 defibrillatoren permanent beschikbaar, en dat is volgens de Hartstichting zestien procent van het totaal aantal benodigde AED's.

Na Almere volgen Lelystad en Zeewolde met een dekking van negentien procent, Dronten met 32 procent en Noordoostpolder met zestig procent. Op Urk zijn acht defibrillatoren permanent beschikbaar. Dat is volgens het onderzoek bijna honderd procent van het aantal benodigde AED's

Een AED, of hartstarter, is een draagbaar toestel dat gebruikt kan worden om te reanimeren. Behalve een toename van het aantal AED's dat altijd beschikbaar is, wil de Hartstichting ook dat meer bestaande AED's worden aangemeld bij reanimatieoproepsysteem HartslagNU. Bij een hartstilstand wordt dan de dichtstbijzijnde vrijwilliger die kan reanimeren opgeroepen.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel