Verbijstering bij actiegroepen over brief Lelystad Airport

LELYSTAD • Vr 19 oktober 2018 | 18:54 • Vrijdag 19 oktober 2018 | 18:54

De actiegroepen die zich verzetten tegen de laagvliegroutes rondom Lelystad Airport zeggen verbijsterd te zijn over een brief die minister Cora van Nieuwenhuizen gisteren naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.

In die brief reageert de minister op de evaluatie van de belevingsvlucht van 30 mei. Uit metingen bleek dat op bepaalde plekken het geluidsniveau van dat vliegtuig hoger lag dan de waardes waarop was gerekend. In de Kamerbrief schrijft de minister dat 'dit verwacht had mogen worden.'

Gemiddelde vs. piekwaarde
Als uitleg daarvoor wordt aangegeven dat de gemeten piekwaarden op 30 mei gezien moeten worden in relatie tot de weersomstandigheden van die specifieke dag. Bij berekeningen van het piekgeluid wordt in alle officiële documenten uitgegaan van verschillende omstandigheden. Het gemiddelde waarmee wordt gerekend kan dus afwijken van daadwerkelijke metingen op de grond.

Volgens de actiegroepen schaadt deze conclusie van de minister het vertrouwen in de overheid opnieuw. De groepen, verenigd als Samenwerkende Actiegroepen Tegen Laagvliegen (SATL), zeggen een contra-expertise uit te laten voeren op de reactie en de onderbouwing van het ministerie.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel