Directie MC ziekenhuizen informeert personeel

LELYSTAD • Ma 22 oktober 2018 | 19:18 • Maandag 22 oktober 2018 | 19:18

Personeel van de MC IJsselmeerziekenhuizen wordt rond het middaguur door de directie ingelicht over de situatie bij de ziekenhuizen in Lelystad, Noordoostpolder en Dronten. De directie gaat mededelingen doen over de stand van zaken van het transitieplan, dat de toekomst van de ziekenhuizen voor de lange termijn moet garanderen.

De directie heeft maandag over het plan overleg gevoerd met de betrokken zorgverzekeraars. Hun goedkeuring is essentieel voor een oplossing van de financiële problemen en om te garanderen dat er voldoende zorg wordt geboden.

Al twee jaar in zwaar weer
De MC-ziekenhuizen verkeren sinds twee jaar in zwaar weer. In 2016 werd 3,7 miljoen euro verlies geleden, vorig jaar een miljoen. Zorgelijk is dat na enkele jaren van verbetering het eigen vermogen (de verhouding tussen bezittingen en schulden) is verslechterd tot -4,6 miljoen euro vorig jaar.

De kortlopende schulden liepen vorig jaar op van 30 tot 44 miljoen euro en de uitgaven waren hoger dan de inkomsten (negatieve kasstroom 2,8 miljoen). De problemen werden verergerd door geruzie binnen medische vakgroepen en directie, waarbij de bestuursvoorzitter en raad van toezicht werden vervangen. Naar aanleiding hiervan staan de MC IJsselmeerziekenhuizen sinds augustus voor een half jaar onder verscherpt toezicht van de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd.

Transitieteam maakt plan
Vanwege de problemen hebben aandeelhouder Loek Winter en nieuwe directeur Sjoerd de Blok besloten tot een pas op de plaats en is er een transitieteam aangesteld. Dat heeft de afgelopen weken een plan gemaakt om de financiële positie te verbeteren, onder meer door voor extra inkomsten te zorgen.

Met zorgverzekeraars is al overeengekomen dat zij het ziekenhuis sneller betalen voor geleverde zorg, zodat er geld is voor dagelijkse uitgaven. De verzekeraars moeten nu oordelen over het transitieplan.
Hetzelfde geldt voor de banken. Met huisbankier ING is eerder afgesproken dat een lening van zes miljoen euro voorlopig niet hoeft te worden afgelost.

Twee geïnteresseerden voor MC Dokter Jansencentrum
Om de financiële positie te verbeteren, wordt het MC Dokter Jansencentrum in Emmeloord verkocht. In een zogeheten sale and lease back-constructie verkoopt MC het gebouw aan een koper en huurt het vervolgens terug. Tot afgelopen vrijdag konden geïnteresseerden een bod uitbrengen. Twee partijen hebben dat gedaan, zo heeft Omroep Flevoland vernomen.

Voor de ongeveer 25 zittende huurders, waaronder de Zorggroep Oude en Nieuwe Land, zou de verkoop van het ziekenhuisgebouw geen gevolgen hebben.

De Cliëntenraad zou maandagavond over de situatie worden bijgepraat door directeur Sjoerd de Blok. Voorzitter Cees de Bruin heeft geen signalen dat patiënten de MC IJsselmeerziekenhuizen zijn gaan mijden sinds deze zomer de nieuwste problemen aan het licht kwamen.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel