Weer celstraf geëist tegen Zeewoldenaar (70) voor seks met stiefzoon

ZEEWOLDE • Do 25 oktober 2018 | 18:01 • Donderdag 25 oktober 2018 | 18:01

Voor ontucht met zijn nu 26-jarige stiefzoon is tegen een bejaarde man uit Zeewolde opnieuw twaalf maanden cel geëist, waarvan vier maanden voorwaardelijk. Donderdag was het hoger beroep in Leeuwarden. De rechtbank sprak hem vorig jaar vrij.

De man (70) heeft een relatie met de vader (48) van de jongen. Zowel de jongen als zijn vader zijn verstandelijk beperkt. De Zeewoldenaar had een aantal keer seks met de jongen, die begeleid zelfstandig woont en geregeld een weekend bij het stel verblijft. Dit begon in 2010, toen de jongen 18 jaar was, en duurde tot 2016.

'Hij had het naar z'n zin'
Volgens de man, zelf vader van een 46-jarige dochter, was er geen sprake van dwang. "Hij had het bij ons naar z'n zin, maar we lagen niet elk weekend te rollebollen", zei hij donderdag in het gerechtshof in Leeuwarden.

Het Openbaar Ministerie hield hem voor dat de jongen het verstandelijk niveau had van een achtjarige, met autootjes speelde en niet in staat was om zijn grenzen aan te geven. "Dat is mij nooit opgevallen", reageerde de man. Volgens hem is de jongen niet dom. "Hij kan meer dan hij wil bereiken."

'Anders zou hij erom blijven vragen'
Volgens justitie was de man wel goed op de hoogte van de beperkingen. Zo voerde hij bij instanties gesprekken over de jongen, kreeg hij psychische rapporten te zien en wist hij dat zijn stiefzoon in een woongroep zat. De jongen heeft verklaard dat hij over de seks niks tegen anderen mocht zeggen. Hij verrichte de seksuele handelingen wel, maar wilde het niet. Anders zou zijn stiefvader erom blijven vragen, zo zei hij tegen de politie.

Contactverbod
De rechtbank sprak de 70-jarige verdachte vorig jaar vrij omdat de jongen weerstand had kunnen bieden, maar dit niet heeft gedaan. Een verkeerde beslissing volgens het OM, dat hoger beroep instelde. De advocaat van de man gaf in het gerechtshof toe dat de zaak "schuurt", maar vindt vrijspraak op zijn plaats. Het seksuele contact was namelijk geleidelijk ontstaan met instemming van de jongen.

Het baart het OM zorgen dat de jongen over de vloer blijft komen bij het stel en daarom wordt ook een contactverbod geëist. De man zou de jongen alleen mogen zien in aanwezigheid van een medewerker van de reclassering.

Het hof doet op donderdag 8 november uitspraak.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel