'Gevaar dat zieken thuisblijven bij sluiting ziekenhuizen'

FLEVOLAND • Vr 26 oktober 2018 | 12:42 • Vrijdag 26 oktober 2018 | 12:42

De Flevolandse Patiëntenfederatie maakt zich zorgen over patiënten die zorg gaan mijden als de MC IJsselmeerziekenhuizen in de provincie gesloten worden. Sommige patiënten kunnen de reis met het openbaar vervoer niet betalen en een andere groep is niet meer mobiel genoeg om ver te reizen. Zo'n 200.000 Flevolanders krijgen te maken met de nadelige gevolgen van een eventuele sluiting.

Volgens voorzitter Martine Visser kan dat vervelende gevolgen hebben. "Patiënten die zorg mijden kunnen zieker worden. Dat kan er uiteindelijk voor zorgen dat ze in spoedeisende situaties terechtkomen." Dat is vooral voor de patiënten vervelend maar het brengt ook een hoop extra kosten met zich mee.

Bij zorgmijders in Flevoland gaat het volgens Visser vooral om mensen met een laag inkomen en ouderen. Beide groepen maken veel gebruik van de gezondheidszorg. Mensen met een laag inkomen kunnen de reis naar een ander ziekenhuis soms niet betalen en kiezen er daarom voor om niet naar het ziekenhuis te gaan.

Reiskosten declareren niet altijd een optie
Visser vindt dat zorgverzekeraars de reiskosten van patiënten moet vergoeden, zolang er geen volwaardige vervanging voor de MC IJsselmeerziekenhuizen is. "Ik hoop vooral dat er een vervangende ziekenhuisvoorziening komt, maar in de tussentijd hoop ik dat zorgverzekeraars zoveel mogelijk die reiskosten vergoeden", zegt Visser. "Uiteindelijk willen we dat mensen de zorg krijgen die ze nodig hebben."

Er is wel een mogelijkheid om reiskosten te declareren bij de zorgverzekeraar, afhankelijk van hoe je verzekerd bent. "Dan moet je wel vooraf toestemming vragen. Als iemand wordt doorverwezen en direct naar het ziekenhuis moet, dan is het declareren al moeilijker. Het biedt dus niet in alle gevallen een oplossing", vertelt Visser.

Langer dan 45 minuten onderweg
Voor veel ouderen is een lange reis moeilijk omdat ze niet mobiel meer zijn. "De aanrijtijden voor ambulances vallen binnen de norm van 45 minuten. Maar als je met het OV naar het ziekenhuis moet, dan kan het zomaar zijn dat je langer onderweg bent dan drie kwartier", zegt Visser. De lange reistijd kan volgens haar een reden zijn voor ouderen om niet meer naar het ziekenhuis te gaan. Simpelweg omdat het niet mogelijk is.

Niet alleen voor zieke mensen een probleem
Daarnaast is de sluiting ook 'een vervelende situatie' voor mensen die vaak bezoek brengen aan een familielid of kennis die in het ziekenhuis ligt. Bijvoorbeeld een ouder waarvan het kind in een ziekenhuis op grote afstand ligt. Als die ver moeten reizen dan moeten ze de kosten zelf betalen. Vaak is het wel mogelijk om geld terug te krijgen via de gemeente. Die maakt zich op haar beurt zorgen over de oplopende kosten van declaraties als de ziekenhuizen gaan sluiten.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel