Even bijkomen, eten en paren op de Houtribdijk

LELYSTAD • Zo 28 oktober 2018 | 20:42 • Zondag 28 oktober 2018 | 20:42

Vrouwelijke ruige dwergvleermuizen die uit Oost-Europa naar het Westen trekken, gebruiken de Houtribdijk als pleisterplaats. Duizenden exemplaren van deze beschermde diersoort verblijven rond deze tijd enkele dagen op de dijk tussen Lelystad en Enkhuizen.

De diertjes zijn ontdekt tijdens de dijkversterking die Rijkswaterstaat hier uitvoert. Om de vleermuizen niet te storen, wordt rond de verblijfplaatsen 's nachts niet gewerkt.

Dijk is geschikte rustplaats
De vrouwtjes hebben een goede reden om op hun reis naar onder meer Groot-Brittannië en Frankrijk hier even te stoppen. Ze zijn na vele honderden kilometers vliegen toe aan rust.

Op en rond de dijk is veel voedsel voor de vleermuizen. Ze eten namelijk 'dansmuggen'. Doordat dit voedsel in overvloed aanwezig is, kunnen de vleermuizen aansterken voor het vervolg van hun tocht.

Past in een luciferdoosje
Dwergvleermuizen doen hun naam eer aan, want als hun vleugels zijn opgevouwen, passen ze in een luciferdoosje. Hoe klein de vleermuizen ook zijn, ze leggen afstanden af tot 2000 kilometer. Ze trekken in groepjes van twee tot tien naar West-Europa om te overwinteren, in het voorjaar gaan ze terug om in Midden- en Oost-Europa jongen ter wereld te brengen.


Ze paren op weg naar hun winterverblijf. Ook op de Houtribdijk gebeurt dat. De meeste mannetjes verblijven hier in kolonies het hele jaar door en wachten deze tijd van het jaar hun kans af om vrouwtjes in het donker met lokroepen te verleiden.

Ze laten zich niet zien, wel horen
Omdat vleermuizen zich niet of nauwelijks laten zien, probeert Rijkswaterstaat de dieren te spotten met geluidsrecorders. Want ze laten zich wél horen. "Vleermuizen kijken met name met geluid en dat gebruiken ze om zich te oriënteren", zegt Rosalie Heins, ecoloog van Rijkswaterstaat.

De werkzaamheden aan de dijk lopen geen vertraging op door de vleermuizen.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel