Burgemeester: Aat gaat!

DRONTEN • Ma 29 oktober 2018 | 10:09 • Maandag 29 oktober 2018 | 10:09

Aat de Jonge neemt deze week afscheid als burgemeester van de gemeente Dronten. De Jonge is 65 jaar en gaat met pensioen.

Al van kinds af aan wil De Jonge burgemeester worden. "Vraag me niet waarom, maar het leek mij gewoon prachtig!" De Jonge studeerde rechten in Leiden en werd al snel burgemeester van Nieuwleusen en later in Houten. Ook is hij plaatsvervangend rechter in Zwolle. In 2004 wordt De Jonge beëdigd in Dronten.

"Ik kwam vanuit Houten, een gemeente met veel geld waar veel kon." Toen bijvoorbeeld de IKEA vroeg of ze in Houten een vestiging konden bouwen zeiden we gewoon nee, een houding die je je in Dronten niet kan voorstellen."

Andere tijden
De tijden veranderden en de rol van de burgemeester ook. Iets wat de de Jonge ook heeft ervaren.

"Toen ik net begon was de burgemeester echt iemand die op afstand stond van de burgers. Tegenwoordig is de burgemeester meer toegankelijk en dat vind ik prettig. In mijn begintijd was mijn houding ook anders. Ik sprak over 'mijn gemeente' over 'mijn ambtenaren'. Maar er is niets van mij bij! Daarom spreek ik niet meer in die termen", vertelt De Jonge.

Kritiek
Vorig jaar berichtte Omroep Flevoland over de angstcultuur die in het gemeentehuis van Dronten zou heersen. Volgens anonieme bronnen zou de burgemeester de oorzaak zijn.

"Ik vond dit nieuws niet fair. Ik snap overigens wel dat mensen mijn bestuursstijl soms hard vinden. Ik ben een groot voorstander van discussie en ben geen fan van ja-knikkers. Ik spreek mensen aan op fouten en hoop ook dat mensen dat bij mij doen. Maar ik herken mij niet in de angstcultuur."

Toekomst
"Ik hoop dat mijn opvolger ook weer respect heeft voor de geschiedenis en cultuur van Dronten. Dingen gaan straks anders, elke burgemeester is anders. Aat gaat!", grapt de burgervader.

Nu De Jonge met pensioen gaat, gaat hij ook verhuizen vanuit Dronten. "Dat is zeker niet omdat ik Dronten niet leuk vind maar als ik hier blijf, blijf ik ook altijd aan het werk in mijn hoofd. Dat wil ik niet. Niet voor mijzelf en niet voor mijn opvolger", aldus de burgemeester.

In de week van het afscheid van de burgemeester zendt Omroep Flevoland drie bijzondere reportages uit. De Jonge is groot liefhebber van de piano dus wij hebben hem gevraagd achter de vleugel plaats te nemen en muziek te spelen terwijl we terugblikken op momenten uit zijn tijd in Dronten.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel