Brandbrieven: zorg ernstig in gevaar door sluiting ziekenhuis

URK • Ma 29 oktober 2018 | 13:53 • Maandag 29 oktober 2018 | 13:53

De verloskundige zorg op Urk komt ernstig in gevaar door het sluiten van de afdeling verloskunde van het MC Zuiderzee in Lelystad. Door die sluiting is de reistijd voor zwangere en barende vrouwen naar een ziekenhuis verdubbeld van zo'n 25 naar 50 minuten. Ook is de kwaliteit en veiligheid van de zorg in gevaar.

Dat schrijven verloskundigen en huisartsen op Urk in een brandbrief aan onder andere de curator. Ze willen dat de sluiting van de verloskamers ongedaan wordt gemaakt.

Ook het personeel van het ziekenhuis roept in een brandbrief op tot actie. Zij vinden dat de toegankelijkheid van de zorg in gevaar komt door de sluiting. Deze brief is gericht aan minister Bruno Bruins. Op tijd bereikbare acute zorg en medische zorg binnen acceptabele afstand zijn essentieel. Het verdwijnen van deze voorzieningen is volgens het personeel volstrekt onaanvaardbaar en gevaarlijk voor de gezondheid en veiligheid van Flevolanders.

Thuisbevalling beperkt
Volgens de huisartsen en verloskundigen wordt de keuzevrijheid voor een thuisbevalling beperkt. Verloskundigen zullen sneller moeten beslissen of een vrouw tijdens een thuisbevalling toch naar het ziekenhuis moet omdat er mogelijk complicaties zijn. Andersom zullen meer vrouwen volgens de briefschrijvers noodgedwongen thuis moeten bevallen. De kans bestaat dat verplaatsing naar het ziekenhuis niet meer verstandig is vanwege de lange reistijd.

Druk op ambulancevervoer
De briefschrijvers maken zich grote zorgen over de druk op het ambulancevervoer. Verloskundigen zullen vaker een ambulance inschakelen als een barende vrouw snel naar het ziekenhuis moet. Die ambulances zijn vervolgens ook langer onderweg en kunnen niet voor andere ritten worden ingezet. Ook neemt de druk op ziekenhuizen in Heerenveen en Zwolle toe omdat in die regio's ook al verloskamers zijn gesloten.

Volgens het personeel van het ziekenhuis halen ambulances nu al vaak de aanrijtijden niet. Als het ziekenhuis sluit worden de aanrijtijden de hoogste van Nederland. Volgens de minister wordt de normtijd van 45 minuten voor het bereiken van een Spoed Eisende Hulp (SEH) gegarandeerd. Maar in de praktijk zal de norm vaak niet gehaald worden, aldus het personeel. Hierdoor kunnen levensbedreigende situaties ontstaan. De minister mag zich niet verschuilen achter de rekenmodellen, hij moet rekening houden met de specifieke omstandigheden in Flevoland.

Zorgmijding en maatschappelijke kosten
ook niet-acute zorg moet voor iedereen beschikbaar blijven. Door de grote afstanden wordt deze ontoegankelijk. De reiskosten worden te hoog, de reistijd te lang en de reis voor oudere patiënten te zwaar. Medisch specialisten zeggen dat patiënten nu al zorg weigeren als ze worden doorverwezen naar ziekenhuizen verder weg. de gevolgen zijn zeer ernstig. Zorgmijding, extra druk op mantelzorgers en enorme maatschappelijke kosten. De minister heeft de wettelijke taak om ervoor te zorgen dat de zorg voor iedereen toegankelijk blijft.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel