Burgemeester blij met St Jansdal, cliëntenraad noemt plan 'te zot voor woorden'

LELYSTAD • Ma 29 oktober 2018 | 19:42 • Maandag 29 oktober 2018 | 19:42

Burgemeester Ina Adema van Lelystad is blij dat St Jansdal uit Harderwijk de ziekenhuiszorg in de stad gedeeltelijk wil overnemen. Vorige week werden de MC IJsselmeerziekenhuizen failliet verklaard. Op dit moment is het ziekenhuis in Lelystad grotendeels operationeel. Alleen de afdelingen verloskunde en gynaecologie zijn gesloten.

St Jansdal biedt aan om met uitgebreide poliklinische zorg, diagnostische afdelingen en een spoedpoli in Lelystad door te gaan. De afdelingen spoedeisende hulp, kindergeneeskunde en verloskunde verdwijnen, omdat het financieel niet haalbaar is.

Burgemeester Ina Adema begrijpt de financiële situatie en kijkt nu naar de politiek. Woensdag is in de Tweede Kamer een debat over de situatie rond de MC IJsselmeerziekenhuizen. Adema hoopt dat de Kamer of de minister uitspraken doet over het behoud van de volledige zorg in Lelystad. Of dat kansrijk is weet Adema niet. "De curator en de zorgverzekeraars hebben het laatste woord."

Werkgelegenheid
Vakbond CNV gaat ervan uit dat het St Jansdal de werkgelegenheid garandeert. Dat zegt bestuurder Susan Roels. Zij heeft dinsdagmorgen een gesprek met de directie van het ziekenhuis in Harderwijk. De vakbond verwacht dat het personeel niet de dupe wordt van de overname, ook als het St Jansdal de spoedeisende hulp, de intensive care en verloskunde niet overneemt.

Cliëntenraad gelooft niet in overname
"Een overname van de ziekenhuiszorg in Lelystad door het St Jansdal is te zot voor woorden," vindt voorzitter Cees de Bruin van de cliëntenraad van de MC IJsselmeerziekenhuizen.

Volgens De Bruin heeft het St Jansdal het financieel al moeilijk genoeg. Hij verwacht niet dat het ziekenhuis uit Harderwijk MC Zuiderzee kan overnemen. De Bruin: "Wij willen op een gezonde manier doorgaan." Hij wijst op de organisatie Cardiologie Centra Nederland (CCN), die geïnteresseerd is in een gedeeltelijke overname. CCN wil kijken wat er aan ziekenhuisvoorzieningen in Lelystad en omgeving overeind te houden is, aldus de Bruin.

De voorzitter van de cliëntenraad wil dat Den Haag hulp biedt bij een doorstart van het ziekenhuis. Woensdag gaat hij naar het debat in de Tweede Kamer.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel