Minister: één vlucht te weinig voor harde conclusies geluidsoverlast

LELYSTAD • Wo 7 november 2018 | 16:49 • Woensdag 7 november 2018 | 16:49

Minister Cora van Nieuwenhuizen blijft er bij dat op basis van de geluidsmetingen van de belevingsvlucht geen conclusies getrokken kunnen worden. De enige vlucht op 30 mei over en rond Lelystad Airport is volgens de minister te beperkt geweest.

Dat antwoordt de minister op vragen van de Tweede Kamer over de belevingsvlucht. Daarbij vloog een Boeing 737-800 van Transavia alle routes van en naar Lelystad Airport.

Na afloop concludeerde de zogeheten regiegroep van bewoners en deskundigen dat het geluid op enkele plaatsen 3 tot 6 decibel (dBA) hoger lag dan wat als maximum is berekend in de milieu effectrapportage (mer).
Van Nieuwenhuizen zei eerder al dat deze hogere waarden passen binnen een marge en dus acceptabel zijn, maar de oppositie in de Kamer was daar niet van overtuigd.

Meer metingen nodig
Om een betrouwbaar beeld van de geluidsoverlast te krijgen zijn volgens Van Nieuwenhuizen meer metingen nodig volgens een nauwkeurig op te stellen meetplan. Pas daarna is vast te stellen of de praktijk overeenkomt met de overlast, zoals die in de mer is berekend. Voor die berekeningen is het meest actuele en best beschikbare rekenmodel gebruikt, zo geeft de minister aan.

Berekeningen zullen altijd nodig blijven om toekomstige situaties in beeld te brengen, maar voor een completer beeld over geluidsoverlast wil de minister ook metingen er bij betrekken.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel