Drie 'super-aardappelen' gepresenteerd door Agrico

BANT • Do 8 november 2018 | 16:03 • Donderdag 8 november 2018 | 16:03

Het is de vrees voor elke aardappelteler: de schimmelziekte Phytopthora. Maar daar gaat verandering in komen. Agrico heeft donderdagmiddag drie aardappelsoorten gepresenteerd die de schimmel kunnen overleven.

Het gaat om de: Twister, Nofy en Ardeche. Agrico heeft dertig jaar gewerkt aan geschikte Phytopthora-resistente soorten. Ze moeten namelijk te gebruiken zijn in de industrie, een goede vorm hebben en natuurlijk goed smaken. "Elk jaar worden heel veel nieuwe aardappelrassen gekweekt, maar deze zijn door de resistentie voor deze schimmel écht uniek", vertelt Agrico directeur Jan Hoogen.

Phytopthora
De schimmel in kwestie is één van de grootste vijanden voor aardappeltelers. Het is een schimmel die gewoon in de lucht zit en over de hele wereld voorkomt. "Phytopthora tast niet alleen de aardappelplanten aan, waardoor de teler geen inkomsten heeft, maar tast ook de knol aan", legt aardappelveredelaar Marien Winters uit.

Het is telers in binnen- en buitenland heel wat waard om rassen te verbouwen die niet vatbaar zijn voor deze ziekte. Het scheelt veel sproeibeurten met chemische middelen. "Deze aardappelen kunnen makkelijk biologisch geteeld worden, omdat de boer geen chemische middelen tegen de schimmel hoeft te gebruiken", aldus Winters.

Eten
De Nofy en Ardeche zullen industrieel worden verwerkt als zetmeel. "Denk dan aan de olie-industrie en de papier-industrie. Zetmeel kan je namelijk gebruiken om papier aan elkaar te laten kleven", vertelt Hoogen. De Twister is de aardappel die we gaan gebruiken in onze pannen. "Over smaak valt niet te twisten, maar deze aardappel smaakt gewoon hetzelfde als elke andere aardappel", aldus Winters.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel

reacties (3)

 • Gellefie

    Vr 9 november 2018 Vrijdag 9 november 2018

  Dat is nog eens innoveren. Prachtig werk, Agrico! Petje af.

  reageer
 • Aardappel eter.

    Do 8 november 2018 Donderdag 8 november 2018

  Dus Winters is geen aardappel eter want elke aardappel is geen eetaardappel!

  reageer
 • Plots

    Do 8 november 2018 Donderdag 8 november 2018

  Is twister ook geschikt om friet ervan te bakken?

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert