CDA en VVD: overlast lage vliegroutes maximaal drie jaar

LELYSTAD • Vr 9 november 2018 | 10:39 • Vrijdag 9 november 2018 | 10:39

Lelystad Airport kan alleen open onder de nadrukkelijke voorwaarde dat het luchtruim uiterlijk in 2023 opnieuw is ingedeeld en de laagvliegroutes verdwijnen.

Die oproep doet het CDA in de Tweede Kamer in een motie, die donderdagavond is ingediend tijdens een debat over de begroting van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. De motie is mede ingediend door de VVD.

Daarmee zijn nu alle regeringspartijen van mening dat Lelystad Airport open mag, onder voorwaarde dat de overlast van laagvliegroutes beperkt blijft tot maximaal drie jaar. Eerder spraken de ChristenUnie en D66 zich hierover al uit. Dat nu ook het CDA voorwaarden stelt volgt op een uitspraak die het CDA-congres recent heeft gedaan.

Minister Cora van Nieuwenhuizen herhaalde dat de vliegroutes van en naar Lelystad na de herindeling hoger komen te liggen.

Milieu-effectrapportage opnieuw bekijken
Oppositiepartijen GroenLinks, SP en Partij voor de Dieren vroegen in een motie dat de milieu effectrapportage (mer) met de gevolgen van de vliegroutes opnieuw wordt bekeken door de Commissie voor de mer. Volgens GroenLinks-Kamerlid Suzanne Kröger zijn er te grote verschillen tussen de berekeningen in de mer en de geluidsmetingen tijdens de zogeheten belevingsvlucht op 30 mei met een Boeing 737. GroenLinks wil dat er een nieuwe rekenmethodiek wordt gebruikt. De minister vindt een andere methode niet nodig, want de mer voldoet aan de huidige wet- en regelgeving.

De Kamer stemt volgende week over de moties.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel