'Geen toekomst voor spoedeisende hulp en verloskunde in ziekenhuis'

LELYSTAD • Vr 9 november 2018 | 16:52 • Vrijdag 9 november 2018 | 16:52

Zilveren Kruis, de belangrijkste zorgverzekeraar in Flevoland, ziet geen toekomst voor een afdeling spoedeisende hulp (SEH) en acute verloskunde in het ziekenhuis in Lelystad. Dat blijkt uit een zogeheten 'visiedocument' dat Zilveren Kruis deze maand heeft opgesteld en in handen is van Omroep Flevoland.

SEH
De verzekeraar ziet een SEH niet zitten, vooral omdat er te weinig geschikt personeel is: "De benodigde faciliteiten en (personele) capaciteiten voor het verantwoord aanbieden van een SEH die ingebed is conform de eisen, zijn- zo blijkt ook uit de huidige situatie- onvoldoende duurzaam, kwalitatief en doelmatig vorm te geven."

De acute zorg moet volgens de verzekeraar daarom op een andere manier worden ingericht. Zo moet er een spoedpost komen en is hulp nodig van een omliggend ziekenhuis.

Acute verloskunde
De acute verloskunde is volgens de verzekeraar niet mogelijk omdat er net zoals voor de SEH, te weinig geschikt personeel is. "Voor kwalitatief verantwoorde geboortezorg is 24/7 aanwezigheid van kinderartsen een eis."

In zowel het geval van spoedzorg als acute verloskunde zou er een ambulance-helikopter ingezet kunnen worden, staat in het visiedocument te lezen.

Reactie Zilveren Kruis
Een woordvoerder van Zilveren Kruis zegt over het visiedocument:

"Wij vinden het van groot belang dat de lokale toegankelijkheid tot zorg in Lelystad blijft bestaan. Het visiedocument is geschreven vanuit wat hierin maximaal haalbaar is gezien reguliere financiering en de beschikbaarheid van personeel. De minister heeft zich bereid getoond meer geld ter beschikking te stellen. Dit betekent dat er meer mogelijk kan zijn dan wat wij in het visiedocument hebben beoogd. De partijen zijn nu aan zet om te kijken wat zij mogelijk achten gezien de bijdrage van de minister.

Ons belang ligt bij onze verzekerden, en het toegankelijk houden van de zorg. De ideale situatie is dat de SEH en acute verloskunde in Lelystad open blijven, dit is een nadrukkelijke wens van de inwoners uit de omgeving. Hierover zijn wij in goed overleg met de curatoren, zorgaanbieders en de ziekenhuizen. Daarnaast is het ook onze verantwoordelijkheid om alternatieve scenario’s uit te werken. Een plan waarmee wordt voldaan aan de wensen van de inwoners uit de omgeving en een structurele oplossing biedt. Het visiedocument geeft daar invulling aan, en is dus geen uitgangspunt maar een alternatief voor een haalbare invulling van het zorglandschap in de Noordoostpolder en Flevoland."

Minister Bruins wil 4,4 miljoen bijdragen
Minister Bruno Bruins (Medische Zorg) reageerde vrijdagmiddag in Dit is Flevoland op het visiedocument. "Ik ken het plan, maar ik mis er nog wat in", laat de minister weten. Daarmee doelt hij op de SEH en acute verloskunde. De minister laat weten zich maximaal in te spannen voor het behoud van deze afdelingen en stelt daar 4,4 miljoen euro per jaar voor beschikbaar. Met de financiële bijdrage hoopt Bruins de zorgverzekeraar en overnamekandidaten te overtuigen van het belang van een SEH en acute verloskunde.

Stafbestuur ook niet blij met visie
Het stafbestuur van specialisten van de MC IJsselmeerziekenhuizen heeft dinsdag met Zilveren Kruis gesproken over het document. Men heeft er toen enkele sterke kanttekeningen bij geplaatst en aangegeven dat zij het plan anders wilde zien. Daarop heeft de verzekeraar het document de afgelopen dagen aangepast. Het stafbestuur is blij dat minister Bruins consistent zijn steun uitspreekt voor behoud spoedeisende hulp en acute verloskunde. Dat wekt vertrouwen in een goede toekomst van de ziekenhuizen.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel